Kurc pozvao na radni doručak premijere zemalja Zapadnog Balkana: Dolaze Marković, Brnabić, Rama, Zvizdić i Haradinaj

Sastanku će prisustvovati i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i za digitalnu privredu i digitalno društvo Marija Gabriel
252 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, Sebastijan Kurc, Foto: Gov.me
Duško Marković, Sebastijan Kurc, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.11.2018. 11:35h

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je u ponedjeljak u Beč, na radni doručak, premijere zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Među njima je i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Kako je iz kabineta kancelara rečeno Tanjugu, na radni doručak doputovaće, pored šefa crnogorske vlade, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i šef kosovske vlade Ramuš Haradinaj.

Predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev, koji je bio prethodno najavljen, otkazao je dolazak zbog unutrašnjopolitičkih problema.

Sastanku će prisustvovati i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i za digitalnu privredu i digitalno društvo Marija Gabriel.

"Kancelar Kurc je premijere Zapadnog Balkana i dva evropska komesara pozvao na radni doručak povodom održavanja Bečkog ekonomskog foruma“, objašnjeno je Tanjugu u kabinetu austrijskog kancelara.

Najavljeno je da će biti razgovarano o tri teme.

"Najprije o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, što je i jedno od težišta austrijskog predsjedavanja EU. Zatim će se razgovarati o regionalnoj saradnji i o bilateralnim konfliktima", potvrđeno je iz kabineta kancelara.

Komesar Han će, kako saznaje Tanjug, dati kratak pregled aktuelne situacije i razvoja, a kancelar Kurc će iznijeti planove Austrije tokom ostatka predsjedavanja EU, dok su premijeri regiona pozvani da daju svoje viđenje stanja.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, komesar Han trebalo bi da iznese stanje implementacije dogovorenih mjera oko stvaranja regionalne ekonomske oblasti Zapadnog Balkana.

Komesarka Gabrijel predstaviće napore koji su u toku po pitanju digitalne agende za Zapadni Balkan, prije svega regionalni sporazum o romingu.

Što se tiče rješavanja bilateralnih pitanja i prevazilaženja prošlosti, domaćin ističe da je to važno za pristupni proces, kao i dalji razvoj regionalne saradnje i dobdosusjedskih odnosa u regionu.

Kancelar Kurc će ukazati na posljednji razvoj, to jest nedavne posjete Beogradu i Prištini i napore Beča da pomogne u rješavanju bilateralnih pitanja, te ohrabriti na dalji napredak u cilju podsticanja evropskih procesa.

Premijeri su pozvani da identifikuju konkretna pitanja oko kojih bi trebalo da se napreduje pred sljedeći samit u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanju.

Nakon radnog doručka Kurc i premijeri obratiće se medijima.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, čija zemlja predsjedava EU, boravio je nedavno u Beogradu i Prištini, gdje je pozvao na nastavak dijaloga i poručio da bez dogovora nema ulaska u EU.

Pored toga, on je ukazao da je stav Austrije, ali i većine u EU da se moraju podržati sva rešenja koja proisteknu iz dijaloga.