Na Zemlji raste 60.000 vrsta drveća

Oko 300 vrsta je kritično ugroženo, odnosno u prirodi je ostalo manje od 50 primjeraka
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2017. 14:00h

Na Zemlji raste 60.065 vrsta drveća, pokazala je sveobuhvatna studija organizacije Botanical Garden Conservation International (BGCI) koja je sastavila spisak koristeći podatke koje je prikupilo 500 članica.

Naučnici se nadaju da će spisak poslužiti kao sredstvo za zaštitu rijetkih i ugroženih vrsta kojim prijeti nestanak, piše BBC.

Studija objavljena u naučnom časopisu Journal of Sustainable Forestry, pokazala je da najviše vrsta drveća živi u Brazilu, njih 8.715, prenosi Hina.

Osim polarnih područja u kojima nema drveća, dio Sjeverne Amerike uz Arktik region je sa najmanje vrsta, manje od 1.400.

Drugi podatak koji proizlazi iz istraživanja je da se više od polovine vrsta (58 odsto) može naći u samo jednoj državi, što govori o tome da su izložene velikim rizicima od ljudske aktivnosti ili ekstremnim vremenskim prilikama.

Oko 300 vrsta je kritično ugroženo, odnosno u prirodi je ostalo manje od 50 primjeraka, upozoravaju stručnjaci.

Oni su u divljini otkrili neke vrste koje su zbog pretjerane sječe bile na ivici izumiranja. Karomia gigas pronađena je u zabačenim dijelovima Tanzanije kada su krajem 2016. naučnici naišli na samo šest stabala te vrste.

Zatim su angažovali lokalne stanovnike da čuvaju stabla i jave im kada počnu da daju sjeme. Ideja je da se sjeme zasadi u tanzanijskim botaničkim vrtovima, kako bi se vrsta kasnije ponovo vratila u prirodu.

U BGCT-u očekuju da će se spisak mijenjati, jer se svake godine dodaje oko 2.000 novih vrsta.

"Tako će se lista osvježavati svaki put kada se imenuje neka nova vrsta", ističu u organizaciji.

Galerija

Bonus video: