"Bijelo Polje za 21. vijek": Mladi do posla jedino uz partijsku knjižicu

Mladima u Bijelom Polju, ističu u Koaliciji "Za 21. vijek", je uskraćena mogućnost kreiranja sopstvene budućnosti i uglavnom se koriste kao jeftina radna snaga
62 pregleda 3 komentar(a)
Bijelo Polje za 21. vijek, Foto: Za 21. vijek
Bijelo Polje za 21. vijek, Foto: Za 21. vijek
Ažurirano: 30.04.2018. 14:55h

Mladi u Bijelom Polju su isključeni iz procesa donošenja bilo kakvih odluka, te im je samim tim i uskraćena mogućnost kreiranja sopstvene budućnosti i uglavnom se koriste kao jeftina radna snaga, a do radnog mjesta isključivo dolaze partijskom knjižicom neke od vladajućih partija, kazali su iz Koalicije "Za 21. vijek".

Osim toga, kako ističu, nezaposlenost mladih u Bijelom Polju je drastično veća u odnosu na ostale kategorije stanovništva, gdje njihova stručnost i nivo obrazovanja ne dolaze do izražaja, "već isključivo pomenuta politička poslušnost i podobnost".

Mladima, kao simbolu slobode i demokratije u Bijelom Polju, smatraju u ovoj koaliciji, treba omogućiti potpunu slobodu u kreiranju sopstvene budućnosti i direktno ih uključiti u sve procese neposrednog odlučivanja, a neophodno je usvojiti i dosljedno primjenjivati Nacionalnu strategiju za mlade u cilju suštinskog poboljšanja njihovog položaja na nivou lokalnih zajednica.

"Kako Bijelom Polju, tako i svim opštinama u Crnoj Gori trebaju slobodne javne ustanove, kojima će upravljati i rukovoditi obrazovni, uspješni i nezavisni ljudi. Takođe, jedan od ciljeva ,,Ljudi za 21. vijek”, a koji ćemo realizovati kao nosioci nove vlasti, biće besplatan prevoz za sve đake osnovnih i srednjih škola, kao i izgradnja sportskih igrališta na mjestima predviđenim DUP-om, sa cjelokupnim pratećim mobilijarom. Još jedan dokaz neodgovorne politike dosadašnje vlasti jeste i depopualacija sa kojom se suočava Bijelo Polje. Iako je bjelopoljska opština, jedna od najrasprostranjenijih opština u Crnoj Gori, uslijed velikih migracija stanovništva sočava se sa malom gustinom naseljenosti", navode iz Koalicije "Za 21. vijek".

Uprkos tome što je opština Bijelo Polje Bogom dano tlo za poljoprivredna gazdinstva, ističu iz ovog političkog saveza, opština ništa nije uradila u pravcu revitalizacije poljoprivrednih dobara.

"Iako bismo mogli da živimo od svog rada i sopstvenih proizvoda, mi danas uvozimo preko 80% onoga što bi naši poljoprivredni proizvođači proizveli da je vlast u opštini Bijelo Polje za njih imala sluha. Stoga, neophodno je usvojiti podsticajne mjere i dati veću sigurnost u otkupu poljoprivrednih proizvoda, a u zavisnosti od procesa proizvodnje omogućiti njihov izvoz na evropsko i svjetsko tržište. Za opstanak i razvoj poljoprivrede u Bijelom Polju prijeko potebna je izgradnja otkupno – doradnog i logističkog centra za skladištenje i plasman voća i povrća. Naš cilj je da od poljoprivrede napravimo stratešku granu razvoja, podstaknemo modernu poljoprivrednu proizvodnju, stvorimo bogato selo i proizvodimo zdravu hranu", dodaje se u saopštenju.

Jedan od prioritetnih zadataka ovog političkog saveza, ističu iz Koalicije "Za 21. vijek", biće nulta tolerancija prema korupciji i potpuna transparentnost u vršenju lokalne vlasti.

"Putna infrastruktura nalaže moderan grad, pa stoga uložiti značajna sredstva u asfaltiranju svih ulica na teritoriji opštine Bijelo Polje i omogućiti građanima pristup svojim domaćinstvima. Stvaranje administrativnih i materijalnih pretpostavki za razvoj putne, privredne i socijalne infrastrukture u Bijelom Polju biće nešto na čemu ćemo insistirati. Za Bijelo Polje za 21. vijek", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: