Mercedes Daimler i Bosch udružili snage u stvaranju robotskog taksija

Mercedesov rival BMW prošle godine se udružio sa izraelskom kompanijom Mobileye za proizvodnju autonomnih vozila i proizvođačem računarskih čipova Intel kako bi razvio novu tehnologiju koja bi mogla da dovede samovozeće automobile na ulice do 2021.
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2017. 15:33h

Mercedes-Benza Daimler i kompanija Bosch udružili su snage u razvoj samovozećih automobila kako bi stvorili robotski taksi koji će sam dolaziti do korisnika koji ga naruči preko pametnog telefona.

Sporazum najvećeg svjetskog proizvođača automobila u premium klasi i najvećeg proizvođača automobilske opreme predstavlja snažnu konkurenciju drugim kompanija na tom polju poput Ubera i Didija koji takođe rade na samovozećim prevoznim sredstvima.

Tehnološke kompanije nastoje da se prilagode promjenama na tržištu i potrošačima koji umjesto da kupuju vozila sve više koriste pametne telefone kako bi ih locirali i iznajmili vozila.

Savez je okončao nastojanja Daimlera da sam proizvede autonomna vozila, prenosi Novi list.

Bosch će u saradnji sa Mercedesom razviti programe i algoritme koji su potrebni automobilu za samostalno kretanje.

Zajednička saradnja na projektu omogućiće ubrzavanje procesa stvaranja sistema spremnog za proizvodnju samovozećih automobila i ubrzati rokove za nekoliko godina u odnosu na ranije planove. Autonomni sistem proizvodnje robo-taksija biće pripravan početkom naredne decenije, uvjeravaju iz kompanije Daimler.

"Glavni cilj projekta je da se razvije sistem vožnje spreman za proizvodnju koji će omogućiti vozilima da se potpuno samostalno kreću gradom", navodi se u saopštenju Mercedes-Benz Daimler.

Goldman Saks je prošle godine procijenio da će tržište novih vozačkih sistema i autonomnih vozila porasti sa tri milijarde dolara u 2015. na 96 milijardi dolara u 2025. i na 290 milijardi dolara u 2035. godini.

Daimler usmjerava svoje napore i na aplikacioni sektor dijeljenja i unajmljivanja vožnji kojim dominiraju kineska kompanija Didi i američki Uber te Lyft. Konsultantska kompanija McKinsey procjenjuje da će i taj segment tržišta naglo porasti i uvećati se 28 odsto do 2030.

"U određenom dijelu grada korisnik će naručiti vozilo preko pametnog telefonoma i ono će samo doći do potrošača. Ideja je da vozilo dođe do vozača a ne obratno".

Mercedesov rival BMW prošle godine se udružio sa izraelskom kompanijom Mobileye za proizvodnju autonomnih vozila i proizvođačem računarskih čipova Intel kako bi razvio novu tehnologiju koja bi mogla da dovede samovozeće automobile na ulice do 2021.

Galerija

Bonus video: