Bojkot Google-a se nastavlja: Bore se da vrate povjerenje oglašivača

Google je početkom sedmice objavio početak saradnje s kompanijama koje će im pomoći u uspješnijem prepoznavanju uvredljivog sadržaja na YouTube-u
0 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2017. 11:01h

Nakon što je nedavno objavljeno kako se oglasi nekih velikih i poznatih kompanija na YouTubeu prikazuju uz videozapise povezane s terorizmom i rasizmom, dio njih odlučio je da bojkotuje Google i oglašavanje na njihovoj video platformi.

Troškovi tog bojkota, predviđaju analitičari, mogli bi iznositi oko 500 miliona dolara, pa su u Googleu preduzeli određene mjere kako bi vratili povjerenje (i novac) oglašivača.

Google je početkom sedmice objavio početak saradnje s kompanijama koje će im pomoći u uspješnijem prepoznavanju uvredljivog sadržaja na YouTubeu pored kojeg brendovi ne žele da postavljaju oglase. Takođe, u borbi protiv ovakvog sadržaja Google sada koristi i umjetnu inteligenciju i nadaju se da će se, zahvaljujući ovim novitetima i naporu kojeg pružaju, oglašivači vratiti na YouTube i ponovno početi da troše novac na oglašavanje na ovoj mreži.

Mediji su ovo povlačenje velikih kompanija s YouTubea nazvali 'egzodusom', a prema prvim reakcijama nekih od oglašivača poput AT&T-a, Verizona, General Motorsa, Pepsija i drugih, čini se kako dosadašnje mjere koje je preduzeo Google nisu dovoljne za privlačenje oglašivača.

"Prikazivanje samo jednog oglasa pored neprimjerenog sadržaja može naštetiti vrijednosti brenda", kazao je Brend Viser iz Pivotal Research Groupa, dok analitičar Džejms Kakmak vjeruje da je ovaj bojkot samo privremen jer oglašivači ne mogu dugo ignorisati platformu s više od milijardu korisnika.

Bonus video: