Krajnje je vrijeme za zamjenu guma

Na suvom kolovozu auto sa zimskim gumama se sa 100 km/h zaustavlja čak 18 metara nakon vozila sa ljetnjim gumama
264 pregleda 6 komentar(a)
Zimske gume
Zimske gume
Ažurirano: 04.04.2017. 14:45h

Koliko su dobre za bezbjednost u hladnim danima, zimske gume imaju značajne nedostatke kad temperatura vazduha poraste sa prvim danima proljeća.

“Bitno je najprije zbog bezbjednosti. Kao što znamo, zimske gume u ljetnjim uslovima nepovoljno utiču na bezbjednost, a onda i na ekonomičnost vožnje jer se ubrzano i nepravilno troše”, kaže Aleksandar Vujačić, iz servisa guma “Vujačić Company”.

Istraživanje, koje je sprovela njemačka agencija za bezbjednost saobraćaja pokazala je da se na suvom kolovozu automobil sa zimskim guma sa 100 km/h zaustavlja čak 18 metara nakon istog takvog vozila na ljetnjim gumama. Slično je i sa ponašanjem u krivinama, gdje zbog svoje konstrukcije zimske gume pokazuju znake nestabilnosti i proklizavanja. Upravo zbog vožnj po kiši, prilikom zamjene pneumatika ne treba praviti kompromise. Iako je zakonski minimum za dubinu šare 1,6 mm, ona treba da bude dosta veća da bi se osigurala bezbjednost.

“Naša preporuka je da ima više od 3 mm, jer je ispod toga neupotrebljiva po kišnom vremenu. Na suvom kolovozu je u redu, ali na mokrom guma sa plićom šarom nije u stanju da izbaci vodu ispod sebe”, kaže Vujačić.

Da biste izmjerili dubinu pare na gumi vašeg vozila, ne trebaju vam specijalni instrumenti. Uzmite novčić od dva eura i ubacite ga u centralni kanal na gumi. Ako je spoljašnji zlatni obod uvučen, vožnja je sigurno bezbjedna. Ako nije, onda treba da razmišljate o zamjeni pneumatika.

“Treba obratiti pažnju na stanje pneumatika koje ste skinuli prošle sezone prije nego što ih montirate. U slučaju da on ne zadovoljava kriterijume, onda treba da odaberete novi pneumatik koji vam odgovara vašim potrebama i načinu vožnje”.

U slučaju da nemate odgovarajući prostor za smještaj zimskih pneumatika, ili jednostavno želite da olakšate sebi, servisi će vam često ponuditi uskugu skladištenja

“Postoji usluga sezonskog čuvanja guma koja košta pet eura po točku do sljedeće sezone”, potvrdio je Vujačić. Na kraju, napomena da u servisu koji smo posjetili montaža i balansiranje gume košta od 5 eura po točku, do 50 eura za neke specijalne tipove pneumatika.

Bonus video: