Ambasada SAD opet poručuje: Nezavisan Javni servis ključ EU ambicija

Iz američke ambasade su i ranije poručivali da podržavaju nezavisne i odgovorne medije, nakon što su iz civilnog sektora upozoravali da je cilj DPS-a da ponovo kontroliše Javni servis
62 pregleda 4 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.06.2018. 12:44h

Američka ambasada nastavlja da prati dešavanja u Javnom servisu, a sloboda medija je ključna za crnogorske evroatlantske i EU aspiracije, poručili su iz Ambasade SAD na zvaničnom Tviter nalogu.

Iz američke ambasade su i ranije poručivali da podržavaju nezavisne i odgovorne medije, nakon što su iz civilnog sektora upozoravali da je cilj Demokratske partije socijalista (DPS) da ponovo kontroliše Radio-Televiziju Crne Gore.

DPS je tada odbacio te navode, tvrdeći da nemaju interes da utiču na upravljačke strukture javnog servisa.

Član Savjeta RTCG Mimo Drašković najavio je juče da će danas podnijeti inicijativu za raspravu o smjeni generalne direktorice RTCG Andrijane Kadije.

On je prvi put inicijativu najavio na sjednici 29. decembra, dok je na jučeršanjem zasijedanju Savjeta RTCG kazao da će inicijativu za njenu smjenu formalno predati danas.

Drašković je to učinio tokom rasprave o ugovoru RTCG sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), a nakon što je Kadija napustila sjednicu i pozvala članove Savjeta da “skupe petlju” i smijene je.

Burnu raspravu juče je pokrenula inicijativa predsjednika Savjeta RTCG Ivana Jovetića da se na sjednici donese zaključak da menadžment po automatizmu obavještava to tijelo o svim informacijama od značaja za tu medijsku kuću. Problematizovao je što Savjet nije znao sa kim se sastaje Kadija, kao ni za ugovore sa CGO-om i drugim organizacijama dok to nijesu tražili.

Kadija je najavila ostavku ukoliko se takav predlog usvoji, jer, kako je rekla, “ni za milion eura” ne bi radila u takvoj atmosferi.

Ambasada tvitovala i prije izbora Kadije

Nekoliko dana prije glasanja za izbor nove generalne direktorice RTCG Andrijane Kadije prošle godine, ambasada SAD objavila je na Tviteru poruku koja je, prema mišljenju dijela javnosti, opredijelila članove Savjeta da glasaju upravo za nju.

Naime, američka ambasada je 17. marta prošle godine na Tviteru napisala da podržava nepolitički proces izbora kandidata za liderske pozicije u javnim medijima, i to na osnovu sposobnosti, ne partijske pripadnosti. Četiri dana kasnije, 21. marta, za direktoricu je tijesnom većinom izabrana Kadija. Ostali članovi glasali su za Radojku Rutović, koja je prethodno podnijela ostavku na tu funkciju.

Bonus video: