Tužioci traže stan, Marović ga već prodao

U sudu juče završena rasprava o oduzimanji imovine Marovića, stan nedavno uknjižen na drugog vlasnika
387 pregleda 28 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2018. 06:07h

Svetozar Marović je 19. oktobra i zvanično ostao bez posljednje stambene nekretnine u Crnoj Gori - stana od 90 kvadrata, iako je u podgoričkom Višem sudu tek juče okončana rasprava o privremenom oduzimanju tog prostora.

U katastarskoj evideneciji Uprave za nekretnine prije sedam dana došlo do promjene vlasništva, pa se stan kod budvanske Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” sada vodi na mještanku te primorske opštine D.O. koja je u tu svrhu iskeširala 180.000 eura.

Ta nekretnina, međutim, do prije nekoliko mjeseci bila je pod blokadom Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da ju je doskorašnji funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) nezakonito stekao, kao šef budvanske kriminalne grupe.

Nejasno je zašto je čovjeku sa potjernice u međuvremenu dozvoljeno da raspolaže tom imovinom.

Tužilaštvo, istovremeno, traži i oduzimanje vile koju je Svetozareva supruga Đorđina još ranije prodala biznismenu Radojici Krstoviću.

Na jučeršnjem ročištu završen je dokazni postupak, pa su stranke iznijele završna izlaganja - specijalna tužiteljka Lidija Vukčević rekla je da je Marović pravosnažno osuđen za krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, što je prvi uslov za pokretanje zahtjeva za oduzimanje imovine zbog sumnje da je stečena novcem iz ilegalnih tokova.

Ona je navela da nije dokazano da iz zakonskih prihoda potiče 500.000 eura, koje je Marović vratio Zoranu Mugoši. Punomoćnici imalaca Marovića i Krstovića, predložili su sudu da odbije zahtjev za trajno oduzimanje, a advokat Dimitrije Dapčević naveo je da tužilac nije pružio nijedan materijalni dokaz za svoje tvrdnje.

On je kazao da je Marović stan u Budvi stekao 1992. godine, a da je 2000. upisan kao vlasnik.

“To je znatno raniji period od ovog za koji tužilac navodi da je sticao novac kriminalnim aktivnostima, od 2006. do 2014. godine”, kazao je Dapčević.

Advokatica Jelena Kelečević, koja zastupa Krstovića, kazala je u završnom izlaganju da tužilaštvo nije uredilo zahtjev za trajno oduzimanje imovine, kao i da tužilac nije dostavio podatke finansijske istrage.

Vijeće kojim predsjedava sudija Boris Savić, donijeće odluku o zahtjevu Specijalnog tužilaštva.

U toku je i vještačenje i utvrđivanje vrijednosti zemlje u zaleđu Jaza i grbaljskom selu Krimovice, koje je Marović založio kao garaciju da će Opštini Budva izmiriti 1.100.000 eura štete, koju je, po sopstvenom priznanju, pričinio tokom nekoliko korupcionaških afera procesuiranih od tima tužilaca na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Novac od prodaje stana do juče nije uplaćen na račun Opštine Budva, koja je do sada naplatila samo 460 eura nakon što je javni izvršitelj donio rješenje o blokadi imovine i bankovnih računa osuđenog Budvanina.

Prije godinu istekao je rok Maroviću za vraćanje duga državi na osnovu sudske presude. On to nije učinio, nakon čega su aktivirane hipoteke, a javni izvršitelji donijeli su rješenje o blokadi i prodaji.

Opština Budva je preko javnog izvršitelja pokrenula postupak naplate - javni izvršitelj Snežana Pavličić prihvatila je predlog lokalnih vlasti i donijela rješenje za naplatu 1.096.481 eura.

Navodi se da će rješenjem izvršitelja biti prodata sva njegova pokretna i nepokretna imovina, ali nakon što vještak utvrdi vrijednost.

Blokirana je imovina Marovića na Jazu i Krimovici - dvije parcele od ukupno 1.600 kvadrata, kao i livade od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume, od čega je četvrtina u vlasništvu Marovića.

Na prodaju će i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gdje on sa rođacima posjeduje ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka, kao i četiri vikendice od po 51, 68, 89 i 107 kvadrata, na kojima Svetozar ima pravo osmine vlasništva.

Istovremeno, Opština je preko javnog izvršitelja Darka Rajkovića pokrenula i postupak prodaje imovine Svetozarovog sina Miloša Marovića, kojom je garantovao da će otac izmiriti milionski dug. Mlađi Marović garantovao je sa svojih deset hiljada kvadrata u Mrčevom polju, procijenjenih na 460 hiljada eura po kvadratu.

Prodaje se i dio imovine Svetozarevog brata Dragana Marovića, takođe rješenjem javnog izvršitelja, a kojom je i on garantovao za dug...

Svetozar i njegov sin već više od godinu su u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.