Maroko gradi jednu od najvećih fotonaponskih solarnih elektrana

Bez relevantnih zaliha nafte, gasa i uglja, Maroko provodi ambiciozan razvojni plan, da skoro polovinu svojih energetskih potreba zadovolji iz obnovljih izvora energije
190 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2017. 09:24h

Kralj Maroka Mohamed Šesti je na jugu svoje zemlje proglasio početak izgradnje četvrtog, završnog dijela projekta "Nur", jedne od najvećih solarnih - fotonaponskih elektrana u svijetu.

Nalazi se u pustinji, na 137 hektara i imaće kapacitet od 72 megavata, objavila je zvanična novinska agencija MAPA.

To je investicija od 750 miliona dirhama (70 miliona eura) u centralu koja će električnu energiju proizvoditi u ćelijama poluprovodnika direktno od sunčevog zračenja.

Glavni finansijer je njemačka banka KfV, sa 659 miliona dirhama (61 milion eura). "Nur IV" će početi da radi u prvom kvartalu 2018. godine.

Centralom će upravljati konzorcijum marokanske Agencije za solarnu energiju (Masen) i Saudijske firme "Akva Pauer" (Acwa Power), koja je dobila tender za narednu fazu projekta.

Maroko je februara 2016. završio projekat "Nur I", a komponente "II" i "III" su završene 76, odnosno 74 odsto.

Kraljevina je novembra prošle godine bila domaćin Međunarodne konferencije o klimi COP22.

Kada se svi djelovi Nura završe, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 582 megavata.

Bez relevantnih zaliha nafte, gasa i uglja, Maroko provodi ambiciozan razvojni plan, da skoro polovinu svojih energetskih potreba zadovolji iz obnovljih izvora energije.

Galerija

Bonus video: