U posjeti Sajmu automobila u Beogradu: Strast koja ne prestaje

Na sajmu izlaže više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 proizvođača lakih privrednih vozila
98 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2017. 19:05h

Pod sloganom “Godine prolaze, strast ne prestaje”, protekle sedmice je otvoren 53. Međunarodni sajam automobila u Beogradu. Posjetioce dočekuje više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila. Pored toga, u okviru manifestacije “Motopassion”, predstavlja se 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila, kao i šest brendova bicikala.

Svi oni smješteni su ove godine u čak 10 hala Beogradskog sajma, na više od 41.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Možda najveći hit beogradskog sajma automobila nalazimo na štandu Opela. Pravo iz Ženeve ovdje je stigla nova generacija modela Insignija. Automobil koji je u prethodnoj generaciji prodatu preko milion primjeraka, toliko je napredovao da su očekivanja sada još viša.

„Riječ je o potpuno novom modelu koji bi trebalo da podigne kako rejting prethodnog modela, tako i rejting Opela“, kazao je Dragan Nenadović, direktor Opela za naš region.

„Prethodna insignija je utabala put, a taj put će sada da bude još utvrđeniji, jer novi model donosi još viši kvalitet, bolju opremu, najmodernije bezbjednosne sisteme i povećan komfor za putnike. Ja sam apsolutno ubijeđen da će taj auto da nadmaši očekivanja“, kaže Nenadović.

Opel je na beogradskom sajmu insigniju ponudio po cijeni od 20.080 eura, i to za verziju sa novim benzinskom motorom zapremine 1,5 litara.

„Vidjećete mnogo automobila u ovom segmentu i ispod 20.000 eura, ali mi vjerujemo da ovaj automobil vrijedi makar malo više, jer se radi o jednom od najboljih vozila koje je Opel ikada napravio“.

Od ostalih noviteta značajna je pretpremijera hjundaija i30 na regionalnom nivou. Anđelka Brzulja, direktor marketinga u kompaniji Adriatic Motors, uvozniku G+Hjundaija za naš region, kaže da je ova generacija ostvarila značajan napredak u svim aspektima, a da je na crnogorskom tržištu treba očekivati u narednih par mjeseci.

Mazda je u Beograd dovela MX-5 RF. Riječ je o varijanti čuvenog roadstrea koja je umjesto platnenim, opremljena tvrdim sklopivim krovom. Ovaj auto se do sada pojavljivao samo na velikim svjetskim sajmovima i publika u regionu prvi put ima priliku da ga vidi. Zbog bolje aerodinamike, RF ima veću maksimalnu brzinu od modela s a platnenim krovom, a zbog veće težine u ubrzanju do 100 km/h je sporiji za dvije desetinke.

Mercedes na ovogodišnjem salonu u Beogradu ističe E klasu u kupe i Allterrain verziji, novu generaciju GLA, ali i dva ekskluzivna modela - S-klasu Majbah i G500 4×4², specijalnu verziju G klase sa V8 motorom od 422 KS.

Glavna zvijezda na štandu Renoa je nova generacija SUV modela koleos, koji je prije samo par godina za dlaku izbjegao odlazak u istoriju, jer je bio slabije prihvaćen na tržištu.

„Upravo se na greškama i uči“, kaže Milan Belin, direktor kompanije Renault-Nissan Srbija. „Znamo da je stari Koleos imao određenih problema, ali sada je to potpuno novi automobil. Veći je, ima željno čekani 2.0 dCi motor od 185 KS, ima dobru cijenu i mi smo sigurni u uspjeh ovog modela“

Prodaja koleosa u Crnoj Gori kreće krajem juna, a cijena će biti između 30 i 35 hiljada eura.

U Beograd je stigao i najnoviji član Dačijine porodice Stepvej, logan MCV, koji je svjetsku premijeru imao prošlig mjeseca u Ženevi.

Kad je u pitanju Nisan tu su dva automobila sa potpuno različitim karakterom - gradski model mikra i sportski GT-R namijenjen ljubiteljima brzine i tehnologije.

Na štandu Forda posjetioce dočekuje čak 12 automobila, među kojima su tri modela koja regionalnu premijeru imaju upravo na ovoj manifestaciji. Vjerovatno najatraktivniji je ford fokus RS, koji dobija snagu od 2.3 EcoBoost benzinskog motora od 350 KS, a cijena na sajmu mu je 41.365 eura. Prvi put pred publikom u regionu se pojavljuje i EcoSport, a tu je i Ford edž, veliki SUV nastao u SAD, prilagođen za Evropu.

Na Kijinom štandu posebno je zanimljiv novi Rio, koji bi kombinacijom atraktivnog dizajna, kvaliteta, funkcionalnosti i povoljne cijene mogao da nađe put do velikog broja kupaca u B segmentu.

Najznačajniji eksponat kod Folksvagena je novi golf, a kod Audija je tu pregršt novih modela predvođenih novim A5 u sportbek i kupe verziji. BMW izlaže čak 30 automobila. Pored električnog i8, najveća zvijezdu ove hale je sedma generacija BMW-a serije 5.

Ako posjetite sajam uživo ćete vidjeti i Alfin prvi SUV, model stelvio, kao i novu hondu sivik i NSX.

Cijena pojedinačne ulaznice je 300 dinara (oko 2,5 eura), a uz ulaznicu dobijate i specijalnu identifikacionu narukvicu radi lakšeg i funkcionalnijeg kretanja po sajamskom prostoru. Sat parkinga je 100 dinara.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 20 h svakog dana, osim posljednjeg - u nedjelju 2. aprila - kada sajam radi do 19 časova.

Pežo 3008 je automobil godine i u Srbiji

Kolege iz Asocijacije automobilskih novinara Srbije i ove godine su izabrali automobile godine i to u četiri kategorije. Novi pežo 3008, koji je dobio nagradu i za Evropski auto godine, odnio je dva priznanja – apsolutni je pobjednik u kategoriji Auto godine, a istovremeno i u kategoriji SUV godine. U kategoriji do 15.000 eura nagrada je pripala reno meganu, a u kategoriji preko 15.000 eura mercedes E klasa.

Glasanje je bilo tajno, a učestvovao je 21 kandidat.

Galerija

Bonus video: