Broj dobrovoljnih davalaca krvi porastao za 30 odsto

„Želimo da građani Crne Gore ne čekaju organizovane akcije i da ih neko pozove, već da znaju da su u Zavodu dobrodošli svakog dana“, poručila je Dubak u PR centru
169 pregleda 1 komentar(a)
dobrovoljni davaoci, Foto: PR Centar
dobrovoljni davaoci, Foto: PR Centar
Ažurirano: 14.06.2018. 10:45h

U Crnoj Gori je porastao broj dobrovoljnih davalaca krvi za oko 30 odsto, poručeno je danas na obilježavanju Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Crveni krst Crne Gore (CKCG), u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore, organizovao je Veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi u tržnom centru Delta city, pod sloganom kampanje „Pruži ruku za život. Daruj krv“, koju već godinu sprovodi sa Radio-televizijom Crne Gore (RTCG).

Ministar sporta, Nikola Janović, podsjetio je da su podaci Svjetske zdrastvene organizacije pokazali da u Crnoj Gori postoji 2,8 odsto ljudi koji su spremni da dobrovoljno daju krv, a da se procjenjuje da bi taj broj trebao iznositi oko četiri odsto.

„Prošle godine sam se uključio da budem promoter ove akcije i zajedno sa onima koji su u njoj učestvovali, mislim da smo djelimično dobro uspjeli. Podaci govore da je porastao broj dobrovoljnih davalaca krvi za oko 30 odsto, i nadam se da će ta brojka i dalje rasti“, poručio je Janović.

On je najavio učešće crnogorskih vaterpolo i rukometnih reprezentativaca u Akciji dobrovoljnog davanja krvi i poručio da „svi zajedno možemo da uradimo mnogo i da darujući krv pomažemo drugima da opstanu“.

Generalna serkretarica CKCG, Jelena Dubak, kazala je da je svaka osoba između 18. i 65. godine starosti potencijalni davalac krvi i da bi svi bar jednom godišnje trebalo da odvoje pola sata kako bi nekome „pružili ruku za život“.

„Želimo da građani Crne Gore ne čekaju organizovane akcije i da ih neko pozove, već da znaju da su u Zavodu dobrodošli svakog dana“, poručila je Dubak u PR centru.

Ona je apelovala na građane da ne zaborave da su u ljetnim mjesecima potrebne veće količine krvi, nego u ostalim periodima godine.

„Krv nema alternativu, to je lijek koji nema zamjenu i ne može ga proizvesti nijedna fabrika, osim čovjek. Od čovjeka čovjeku. Neprocjenjive je vrijednosti, a tako malo dobre volje svih nas je potrebno da pacijent nikada ne čeka krv, već krv pacijenta“, ocijenila je Dubak.

Ona je navela da mladi i žene nijesu dovoljno zastupljeni u strukuri davalaca krvi i apelovala da treba da budu aktivniji u toj ulozi.

Direktorica Zavoda, Gordana Rašović podsjetila je da je na današnji dan, prije 150 godina, rođen autrijski naučnik i ljekar Karl Landsteiner, koji je postavio osnove liječenja transfuzijom krvi i za svoj rad dobio Nobelovu nagradu.

„Na nama je danas da nađemo malo vremena, organizujemo se, okupimo, podijelimo svoje iskustvo sa mlađom generacijom, primijenimo stručno medicinsko znanje i pomognemo onima kojima je naša pomoć potrebna“, poručila je Rašović.

Ona je kazala da podaci pokazuju da je sve veći broj onih koji su spremni da dobrovoljno daju krv.

Prema njenim riječima, u prošloj godini bilo je 2,9 odsto ukupnog davalaštva, sa sada već 48 odsto učešća dobrovoljnih nenamjernih davalaca krvi, a prije nekoliko godina 2,1 odsto i svega 17 odsto učešća dobrovoljnih davalaca.

“Takvi podaci govore da idemo uzlaznom putanjom i da naš cilj nije nedostižan“, zaključila je Rašović.

Galerija

Bonus video: