Izjave u slučaju "Ramada" vraćene na popravni

Tužiteljka Ljubinka Bašović utvrdila je da je njena koleginica Ljiljana Klikovac odbacila prijavu preuranjeno
314 pregleda 19 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.08.2018. 19:30h

Zamjenica višeg državnog tužioca Ljubinka Bašović utvrdila je da je njena koleginica, osnovna tužiteljka u Podgorici Ljiljana Klikovac preuranjeno zaključila da u svjedočenju funkcionera Socijaldemokrata Crne Gore pred Višim sudom, u slučaju “Ramada”, nema elemenata davanja lažnog iskaza.

Klikovac je u julu ove godine odbacila prijavu bivšeg poslanika Mladena Bojanića protiv predsjednika Skupštine i SD Ivana Brajovića, direktora te partije i bivšeg savjetnika potpredsjednika Vlade Emila Durumbašića i još pet osoba za lažno svjedočenje, navodeći da u njoj nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, iako je u presudi Višeg suda navedeno da su oni govorili neistine.

...Sud je kazivanje navedenih svjedoka, ocijenio kao pristrasno i sračunato na pomaganje okrivljenom, za što su imajući u vidu podređen odnos prema okrivljenom kao direktoru Direkcije za željeznice u kojoj su zaposleni, imali očigledan motiv da neistinito svjedoče… ”, kao i da “Shodno ovakvom činjeničnom utvrđenju, tvrdnje svjedoka Ivana Brajovića da Direkcija nikada nije platila troškove skupa održanog za potrebe partije.., nemaju utemeljenje u provedenim dokazima. …

Tužiteljka Bašović je, odlučujući po pritužbi Bojanića na odluku podgoričkog tužilaštva, navela da je ona “bila preuranjena, zbog čega sam naložila istom utvrđivanje relevantnih činjenica potrebnih za konačnu odluku”.

To znači da će Klikovac ili neko od njenih zamjenika morati da sprovede dodatne preistražne radnje i provjeri navode iz prijave Bojanića. U njoj se navodi da su Brajović, Durumbašić, službenici Direkcije za željeznice Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i službenica Ministarstva saobraćaja Tanja Dašić na suđenju Nebojši Obradoviću, funkcioneru SD i bivšem direktoru Direkcije za željeznice svjedočili lažno.

Bojanić je citirao presudu sutkinje Višeg suda Ane Vuković, u kojoj se navode riječi Brajovića “da mu ne pada na pamet da skupove njegove partije plaćaju državni organi” i da “Direkcija za željeznice CG nije platila bilo koji skup partije, a takođe ni bilo koji skup koji je prethodio osnivanju partije…”.

Sud je utvrdio da je takva i ostale izjave svjedoka, koje Bojanić navodi, “sračunate u cilju pomaganja optuženom u izbjegavanju krivice”.

Bojanić je u prijavi izrazio i dilemu zbog čega je Ljiljana Klikovac preuzela predmet od zamjenice Romine Vlahović, koja ga je ranije zadužila i vodila istražne radnje.

Bonus video: