Mikić: Tender u preduzeću NP raspisan za radove koji su prethodno završeni

"Pozivamo Državnu revizorsku instituciju da, umjesto što se bave obračunom sa opozicionim političkim partijama, svoju pažnju usmjere na reviziju pravilnosti poslovanja državnih organa i preduzeća, a da posebnu pažnju obrate na preduzeće Nacionalni parkovi"
126 pregleda 14 komentar(a)
Biogradska gora radovi, Foto: Građanski pokret URA
Biogradska gora radovi, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 20.11.2018. 07:28h

Postupak nabavki male vrijednosti koji se odnosi na sanaciju krovova objekata u NP Prokletije i NP Biogradska gora, raspisan 6. novembra odrađen je samo pro forme u cilju zadovoljavanja procedura, ukazao je izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

On kaže da o tome čemu svjedoče i fotografije koje su napravljena na dan otvaranja ponuda, odnosno 12. novembra.

"Ove fotografije svjedoče i dokazuju da su radovi na sanaciji krovova u NP Biogradska gora otpočeli i prije raspisivanja tendera, a da su završeni prije otvaranja ponuda, dok su radovi u NP Prokletije takođe otpočeli prije pokretanja postupka javnih nabavki", kazao je on.

On tvrdi da ovim preduzeće Nacionalni parkovi na ovaj način brutalno krši načelo konkurentnosti i zakonsku regulativu.

"Jer je jasno iz priloženih fotografija da je izvođač radova u uveden u posao bez papira, odnosno bez sprovedenog postupka nabavki male vrijednosti. Ovo je najbolji pokazatelj kako se u našem društvu, zarobljenom od strane DPS-a i njegovih satelita dogovaraju i namještaju poslovi. Zamislite na koji način onda funkcionišu tenderi veće vrijednosti, ako se i za uslovno rečeno niže vrijednosti vrše ovakve malverzacije", ocjenjuje Mikić.

Ukazuje da se ovim "nastavljaju afere u NP" i podsjeća da je javnost već upoznata da su pojedini članovi Upravnog odbora preduzeća NP optuživali direktora Elvira Klicu za pokušaje namještanja tendera i poslova.

"Ono što se u javnosti spekulisalo mjesecima, a to je da se u preduzeću Nacionalni parkovi događaju raznorazne malverzacije ovim slikama i dokazima dobija konkretnu potvrdu. Ne možemo da ne postavimo sljedeća pitanja: Kada su započeli radovi? Kada su i sa kojim izvođačem sklopili ugovor o izvođenju radova? U kojoj fazi se nalaze radovi na objektima u NP Biogradska gora?", ističe Mikić.

On dodaje da očekuje da Uprava za inspekcijske poslove odnosno inspektor za javne nabavke pokrene inspekcijski nadzor, utvrdi odgovornost i dalje nadležnim organima podnese prijavu.

"Zakonom su jasno utvrđene i propisane kazne za pravna lica i odgovorna lica u državnim organima i preduzećima. Takođe pozivamo Državnu revizorsku instituciju da, umjesto što se bave obračunom sa opozicionim političkim partijama, svoju pažnju usmjere na reviziju pravilnosti poslovanja državnih organa i preduzeća, a da posebnu pažnju obrate na preduzeće Nacionalni parkovi", rekao je Mikić.

Galerija

Bonus video: