Osobama sa invaliditetom prilagođena četiri fakulteta

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šehović je, nakon obilaska fakulteta, istakao da je u oko 107 obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori prilagođen pristup OSI
172 pregleda 1 komentar(a)
Damir Šehović, Pravni fakultet, Foto: Ministarstvo prosvjete
Damir Šehović, Pravni fakultet, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 04.05.2018. 11:15h

Građevinski i Pravni fakultet u Podgorici, Filozofski u Nikšiću i Fakultet za turizam i hotelijerstvo iz Kotora prilagođeni su osobama sa invaliditetom (OSI), kroz aktivnosti HERIC projekta vrijedne 233 hiljade eura, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je danas obišao Pravni i Građevinski fakultet i razgovarao sa dekanima tih visokoškolskih ustanova Velimirom Rakočevićem i Srđom Aleksićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šehović je, nakon obilaska fakulteta, istakao da je u oko 107 obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori prilagođen pristup OSI.

Prema njegovim riječima, od ukupne ugovorene vrijednosti, na Filozofskom fakultetu izvedeni su radovi od preko 113 hiljada EUR, a na Građevinskom od preko 54 hiljade.

Na Pravnom fakultetu u Podgorici su, kako je naveo, izvedeni radovi u vrijednosti od skoro 39 hiljada, a na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo od oko 28 hiljada eura.

“U toku ljeta ćemo dva resursna centra u Glavnom gradu dodatno prilagoditi osobama sa invaliditetom, i to u okviru projekta Energetske efikasnosti koji radimo sa KfW bankom“, najavio je Šehović.

On je dodao da je planirani početak radova za Resursni centar "Podgorica" sredina maja, odnosno sredina juna za Resursni centar "1. jun".

Šehović je poručio da se mora još puno i ozbiljno raditi na poboljšanju stanja u toj oblasti.

“Pristup objektima lica sa invaliditetom ne smije biti pitanje nečije dobre volje. To što je riječ o kompleksnim i finansijski zahtjevnim aktivnostima, ni najmanje nas ne amnestira od obaveza“, istakao je on.

U tom smislu, kako je kazao, ni današnji obilazak ne vidi kao nešto čime se treba posebno hvaliti, "već kao događaj sa koga javnosti treba poslati poruku da svi moramo raditi mnogo više i mnogo bolje, kako bismo pokazali da kad kažemo 'ista prava za sve', to zaista i mislimo”.

Aleksić je kazao da je Ministarstvo prepoznalo Građevinski fakulteta kao „kariku na koju treba obratiti pažnju“.

"I ova aktivnost za Građevinski fakultet znači puno”, dodao je Aleksić

Rakočević je, kako je saopšteno iz Ministarstva, govorio o značaju projekta za Pravni fakultet, naglasivši da ta visokoškolska ustanova gotovo čitavu literaturu ima u elektronskom obliku.

Time su je, pojasnio je Rakočević, učinili mnogo dostupnijom, ali i lakšom za korišćenje osobama sa invaliditetom.

Iz Ministarstva su podsjetili da je adaptacija četiri fakulteta urađena kroz projekat “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” - HERIC, koji se finansira iz kredita Svjetske banke.

Kako su kazali iz tog resora, radovi su završeni u rokovima, a njihova ukupna vrijednost je 233 hiljade eura.

Bonus video: