Zbog klimatskih promjena raste broj zaraznih, plućnih, srčanih bolesti

Zbog klimatskih promjena, meteorološke pojave kao što su uragani i suše postajaće vjerovatno sve češće i sve razornije, što bi moglo nepovoljno da utiče na mentalno zdravlje
68 pregleda 1 komentar(a)
klimatske promjene, Foto: Shutterstock.com
klimatske promjene, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.03.2017. 09:37h

Globalno zagrijavanje doprinosi zagađenju vazduha i promjenama staništa komaraca koji prenose zarazne bolesti i porastu broja oboljelih ljudi, upozorila je grupa američkih medicinskih udruženja u svom izvještaju.

Grupa "Medical Society Consortium on Climate and Health", koja predstavlja više od polovine medicinskog korpusa u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi da se pogoršava stanje sa astmom, učestalija su plućna i srčana oboljenja, a šire se i zarazne bolesti.

Cilj grupe je da pokrenu kampanju kojom će podstaknuti donocioce odluka da bolje shvate opasnosti klimatskih promjena za javno zdravlje kako bi se sa njima suočili.

Neke od mjera su ubrzani prelazak prema čistim obnovljivim izvorima energije i promjene navika Amerikanaca koje treba podstaći da se manje voze automobilom, a više biciklom ili da hodaju, prenosi agencija Rojters.

"Ljekari široim zemlje konstatuju da klimatska promjena čini Amerikance bolesnijima", rekla je dr. Mona Sarfati koja je na čelu konzorcijuma 11 velikih profesionalnih medicinskih udruženja.

"Najpogođenija će biti djeca, ali i starije osobe, siromašni Amerikanci i osobe koje pate od hroničnih bolesti", rekla je.

Izvještaj koji je objavljen pod naslovom "Medicinska uzbuna! Promjena klime šteti našem zdravlju" biće podijeljeno članovima Kongresa, u kojem većinu čine republikanci, a upravo je među njima najveći broj klimatoskeptika.

U dokumentu se navode opasnosti po zdravlje pluća i srca i upozorava na rast broja požara i zagađenja, što je sve povezano sa globalnim zagrijavanje,. Upozorava se i na pogubne učinke toplotnih udara koji postaju sve češći.

Autori citiraju povećan broj zaraza koje se prenose krpeljima, zatim na bolesti koje prenose komarci.

Zbog klimatskih promjena, meteorološke pojave kao što su uragani i suše postajaće vjerovatno sve češće i sve razornije, što bi moglo nepovoljno da utiče na mentalno zdravlje, upozorava se u izvještaju.

Bonus video: