SDP: Vlada da posveti posebnu pažnju zaštiti Tare, riješiti slučaj Marović

U SDP-u traže da se u tekstu Deklaracije upozori na nedavne smjene u RTCG-u i ukaže da će se kroz rad privremenog skupštinskog odbora stvoriti uslovi za izmjene Zakona kojima se uređuje rad Javnog servisa, uključujući i promjenu načina izbora Savjeta RTCG i izbor novog Savjeta RTCG
133 pregleda 6 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.11.2018. 09:30h

Vlada Crne Gore mora da posveti posebnu pažnju zaštiti Tare, na osnovu Deklaracije Skupštine Crne Gore iz 2004. godine, navode u Socijaldemokratskoj partiji (SDP). U amandmanima SDP-a na predlog Deklaracije Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) upozorava da zaštita Tare mora da bude prioritet za vlasti. Deklaracijom o zaštiti Tare, koja je usvojena u parlamentu, trajno su zabranjeni bilo kakvi zahvati ili radovi u kanjonu rijeke.

„Pozivamo vlasti da posebnu pažnju posveti zaštiti rijeke Tare,na osnovu Rezolucije Skupštine Crne Gore od 2004. godine, imajući u vidu kredibilne tvrdnje i dokaze da se na jednom dijelu izgradnje autoputa sprovodi neprimjerena devastacija korita rijeke Tare koja se nalazi pod UNESCO zaštitom“, navodi se u amandmanima SDP-a.

Evropski i crnogorski parlamentarci će o predlogu Deklaracije POSP-a raspravljati u Strazburu 14. i 15. novembra, a u predlogu Deklaracije se, između ostalog, ukazuje na manjak rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na neriješene napade na novinare. U amandmanima SDP-a se konstatuje da je korupcija prisutna u mnogim oblastima i upozorava da inicijalni bilans ostvarenih rezultata mora biti konsolidovan.

„Poziva se na rješavanje slučaja Marović u kojem još uvijek nema uslova za izvršenje pravosnažne presude, čime se obesmišljava sprovedeni proces za visoku korupciju, narušava kredibilitet države i njenih institucija i kod građana proizvodi percepcija o nekažnjivosti doskorašnjih najviših državnih funkcionera“, navodi se u amandmanima i izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da ni pola godine od oružanog napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić nema opipiljivih rezultata u istrazi slučaja.

„Time se stvara opasna klima opšte nesigurnosti u djelovanju slobodnih i kritičkih medija. Pozivamo nadležne organe da efikasno istraže i procesuiraju ove slučajeve dajući im prioritet u radu, posebno one gdje postoji rizik od zastarijevanja, jer funkcionalni, profesionalni i istinski nezavisni mediji predstavljaju ključni aspekt medijskog pluralizma“, navodi se.

U SDP-u traže da se u tekstu Deklaracije upozori na nedavne smjene u RTCG-u i ukaže da će se kroz rad privremenog skupštinskog odbora stvoriti uslovi za izmjene Zakona kojima se uređuje rad Javnog servisa, uključujući i promjenu načina izbora Savjeta RTCG i izbor novog Savjeta RTCG. Oni su pozvail najviše državne predstavnike da ne obeshrabruju rad NVO koristeći neprimjerene kvalifikacije za njihov rad.

Bonus video: