Kako će urin pomoći astronautima u uzgajanju hrane u svemiru?

Većina vode na Međunarodnoj svemirskoj stanici, uključujući i onu iz urina, znoja i otpadnih voda, reciklira se u laboratoriji
0 komentar(a)
Astronaut, Foto: Reuters
Astronaut, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2017. 19:11h

Njemački naučnici istražuju kako može da se uzgaja hrana recikliranjem urina i znoja za buduće misije na Mars ili Mjesec.

Većina hrane za misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici je donijeta sa Zemlje. Ipak, za duge svemirske misije, poput onih na Mars, astrounatima će biti potrebna samoodržive zalihe hrane.

Džens Hauslage iz njemačkog Svemirskog centra istražuje kako može da se uzgaja hrana u svemiru, uključujući i test sisteme koje podrazumijevaju rezervoar urina i biljke paradajza.

„Planeta Zemlja je zatvoreni biološki sistem s biljkama koje proizvode kiseonik i hranu; potom imate životinje i mikrobe za sve procese razgradnje u zemlji“, rekao je Hauslage za BBC. Bez svega ovoga ne bi bio moguć dugoročni sistem života.

Hauslage je, koristeći sintetički i ljudski urin, vršio laboratorijske eksperimente kako bi ponovo stvorio ovaj ciklus na način koji bi bio koristan u svemiru. Na primjer, naučnici su ispunili uzorke urina kamenom plavcem, rupičastim kamenjem koje nastaje kad se lava miješa s vodom. U okviru rupa u ovom kamenju su kolonije bakterije koje se hrane urinom, pretvarajući amonijak u urinu u nitrate i soli nitrata.

Većina vode na Međunarodnoj svemirskoj stanici, uključujući i onu iz urina, znoja i otpadnih voda, reciklira se u laboratoriji. Istraživanje Hauslaga istražuje primjenu vode, koja je već sačuvana i reciklirana, za gajenje hrane u svemiru.

Kako Space saznaje, laboratorijsko istraživanje će se pokrenuti u svemiru kasnije ove godine na misiji DLR-a Eu:CROPIS (Euglena and Combined Regenerative Organic-Food Production in Space), satelitu koji će sadržati dvije minijaturna plastenika.

Satelit će simulirati lunarnu gravitaciju prvh šest mjeseci, kako bi ispitao potencijalni rast povrća na Mjesecu, a onda će simulirati i gravitaciju na Marsu.

Dok satelit orbitira, 16 kamera će snimiti i pratiti sjemenje paradajza koje će klijati i automatski rasti. U laboratorijskim istraživanjaima, koristiće se bakterija u hrani sintetičkog urina, za proizvodnju đubriva za padajz.

„Na kraju krajeva, simuliraćemo i testirati plastenike koji bi mogli da se montiraju unutar staništa na Marsu ili Mjesecu i da obezbijedi lokalni izvor svježe hrane“, rekao je Hauslage.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: