Riješena misterija Jupiterovih obojenih pojaseva

Najveća planeta u Sunčevom sistemu je gasovita, većinom od vodonika i helijuma, te nema čvrste površine kao Zemlja
52 pregleda 0 komentar(a)
Jupiter, Foto: Reuters
Jupiter, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2018. 16:49h

Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetnih polja, objavili su australijski naučnici.

Jupiter, najveća planeta u Sunčevom sistemu, gasovita je, većinom od vodonika i helijuma, te nema čvrste površine kao Zemlja.

Slično Zemljinim vazdušnim strujama, koje su ključne za vrijeme i klimu, nekoliko snažnih vazdušnih struja kreće se od zapada prema istoku Jupiterove atmosfere i usput nosi oblake amonijaka koji formiraju obojene pojase u nijansama bijele, crvene, narandžaste, smeđe i žute.

Donedavno je bilo malo poznato što se događa ispod Jupiterovih oblaka, piše Hina.

"Naučnici su dugo raspravljali koliko duboko vazdušne struje dosežu ispod površine atmosfere Jupitera i drugih gasovitih divova, te zašto se ne pojavljuju u unutrašnjosti Sunca", rekao je Navid Konstantinu, šef istraživanja na australijskom univerzitetu.

Novi dokazi s NASA-ine svemirske letjelice Džuno pokazuju kako te struje dosežu dubine i do 3.000 kilometara, kazali su naučnici.

Džefri Parker, saradnik studije, rekao je kako njihova teorija pokazuje da struje potiskuje snažno magnetno polje.

"Gas u unutrašnjosti Jupitera je magnetizovan, stoga smatramo da naša nova teorija objašnjava zašto struje idu toliko duboko ispod površine atmosfere gasnog diva, ali ne i dublje", kazao je Parker.

"Nema kontinenata i planina ispod atmosfere Jupitera koje bi ometale put vazdušnim strujama", kaže Parker.

Bonus video: