"Robin Hud", aplikacija koja pomaže migrantima da dobiju azil

Da bi napravio DoNotPay, Browder kaže da je pregledao sate i sate YouTube tutoriala kako bi napisao kod koji ima humanitarnu svrhu da pomogne onima koji su trenutno najugroženiji
96 pregleda 0 komentar(a)
izbjeglice, Grčka, Foto: Reuters
izbjeglice, Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2017. 19:11h

DoNotPlay (NePlaćaj) je aplikacija koja je u kratkom vremenskom periodu dobila nadimak "Robin Hud interneta".

Riječ je o "čet botu" koji je prije toga poništio 160.000 parking kazni, a sada daje besplatanu legalnu pomoć izbjeglicama i migrantima koji traže azil putem Facebooka.

DoNotPay je aplikacija napravljena u Londonu, koju je kreirao Džošua Bouder, student sa Stanforda.

"Suštinski sam samo htio da promjenim polje djelovanja, pa da dobijem bota za sve. Originalno sam krenuo da radim sa parking kaznama, odloženim letovima i ostalim trivijalnim pravima. Međutim, kada sam prišao neprofitnim organizacijama i advokatima, koji su rekli da je ideja autmatizacije usluga veća od nekoliko parking kazni. Tako da sam pokušao da proširim uticaj na humanitarno polje", rekao je Bouder portal FudZilla.

Bot radi na principu da mu korisnici postavljaju seriju pitanja u realnom vremenu. Na taj način, on pomaže tražiocima azila da popune formulare, koje moraju predati lično - zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom.

Da bi napravio DoNotPay, Browder kaže da je pregledao sate i sate YouTube tutoriala kako bi napisao kod koji ima humanitarnu svrhu da pomogne onima koji su trenutno najugroženiji.

Bonus video: