Kina razvija napredni svemirski brod za misije na Mjesec

Prošle godine je prestigla Rusiju i izjednačila se sa SAD po broju lansiranja raketa, prema riječima astrofizičara Džonatama Mekdauela sa Univerziteta Harvard. Kina i SAD su lansirale 22 rakete, a Rusija 17
1 komentar(a)
Kina svemirski brod, Foto: Twitter
Kina svemirski brod, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.03.2017. 11:40h

Kina razvija novi napredni svemirski brod koji će moći da leti u nižoj orbiti oko Zemlje i da sleti na Mesec, piše kineski list Nauka i tehnologija.

Inženjer za svemirske brodove Džang Bajnjen izjavio je za list da će nova letjelica moći da se vrati na zemlju i da će imati prostoriju za više astronauta.

Džang nije izneo druge detalje o letelici, ali ju je uporedio sa svemirskim brodom "Orion" koji razvijaju Evropska svemirska agencija i američka NASA.

Kina je prvi svemirsku misiju s ljudskom posadom imala tek 2003. godine, ali je od tada brzo napredovala.

Prošle godine je prestigla Rusiju i izjednačila se sa SAD po broju lansiranja raketa, prema riječima astrofizičara Džonatama Mekdauela sa Univerziteta Harvard. Kina i SAD su lansirale 22 rakete, a Rusija 17.

U najnovijoj misiji krajem prošle godine, dva astronauta su provela mjesec dana na kineskoj svemirskoj stanici.

U narednih pet godina Kina planira da ima potpuno funkcionalnu svemirsku stanicu sa stalnom posadom, a u budućnosti planira i slanje misije sa ljudskom posadom na Mjesec.

Bonus video: