Zaboravljeni admiral Ernest Trubridž

Obiježavanje jubileja od predaje austro-ugarske ratne flote biće upriličeno sjutra u Tivtu
89 pregleda 0 komentar(a)
Austrougarski brodovi, Foto: V&A
Austrougarski brodovi, Foto: V&A
Ažurirano: 15.11.2018. 08:08h

Matica Boke, u saradnji sa Generalnim Konzulatom Srbije iz Herceg Novog i Porto Montenegrom, posebnim događajem obilježiće stogodišnjicu predaje austrougarske flote Jugoslovenskoj kraljevskoj Ratnoj mornarici. Događaj će se održati sjutra u 19 časova u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu.

31.oktobra 1918. godine u Puli je potpisan akt o predaji austro-ugarske flote čiji je značajan dio bio stacionaran u tadašnjem vojno pomorskom Arsenalu u Tivtu. O tom događaju govoriće tivatski novinar i publicista Siniša Luković.

U Zbirci pomorskog nasljeđa biće prikazan i dokumentarni filmi „Zaboravljeni admiral- Ernest Trubridž“. Film donosi biografsku priču o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu koji je stigao u Beograd 1915. godine i kao komandant britanske misije na Dunavu, zajedno sa srpskim vojnicima, suprotstavio se napadu austrougarskih snaga na Srbiju. Film, u produkciji RTS iz 2017. godine, zasnovan je na dnevnicima admirala Trubridža koje je vodio tokom boravka u Srbiji i u kojima su zabilježeni najznačajniji trenuci tokom ratovanja sa srpskom vojskom. Dobar dio ovog dokumentarnog filma o britanskom admiralu koji je bio i glavni zapovjednik Krstaričkog skvadrona britanske Sredozemne flote na početku Prvog svjetskog rata, sniman je u Londonu i titlovan je na engleskom jeziku.

Bonus video: