Hoking: Bez svjetske vlade, vještačka inteligencija će nas uništiti

"Sve je utemeljeno u našim genima. Sada, tehnologija je napredovala, a taj agresivni napredak nas može unišitit putem biološkog ili nuklearnog rata. Moramo kontrolisati naslijeđeni instinkt logikom i razumom"
1 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 09.03.2017. 09:44h

Stiven Hoking još je jednom upozorio svijet da tehnologiju treba staviti pod kontrolu kako bi se spriječilo da uništi čovječanstvo.

Svjetski priznati fizičar govorio je o opasnostima vještačke inteligencije (AI), a vjeruje da treba uspostaviti nove načine identifikacije prijetnji prije nego dobiju šansu da eskaliraju.

"Od postanka civilizacije agesivnost je bila korisna koliko i prednosti preživljavanja", kazao je za Times.

"Sve je utemeljeno u našim genima. Sada, tehnologija je napredovala, a taj agresivni napredak nas može unišitit putem biološkog ili nuklearnog rata. Moramo kontrolisati naslijeđeni instinkt logikom i razumom", ocijenio je jedan od najvećih umova čovječanstva.

Kako prenosi N1, on predlaže neku vrstu "svjetske vlade", ali sa dozom rezerve jer i ona može da stvori probleme.

"Ona može prerasti u tiraniju", dodao je.

Kaže da je optimista, i misli da će ljudska rasa nadvladati sve izazove. Ipak, kaže da vještačka inteligencija može porasti toliko da će biti u stanju da izbriše čovječanstvo.

"Pravi rizik sa vještačkom inteligencijom nije u njenoj malicioznosti, nego u mogućnosti da se takmiči sa ljudskom. Super inteligentna vještačka inteligencija može biti ekstremno dobra kada ispunjava svoje zadatke. Ali, ako ti zadaci nisu u skladu sa ljudskim - u nevolji smo", kazao je Hoking.

Nešto slično je ranije izjavio Elon Musk, izvršni direktor Tesle, koji je kazao da je ljudska rasa u opasnosti da postane irelevantna.

Bonus video: