Lansiran još jedan satelit za posmatranje Zemlje

Oba satelita imaju opremu za pravljenje fotografija visoke rezolucije i mogu da pomognu u pravljenju veoma preciznih podataka koji mogu biti korišćeni u poljoprivredi i istraživanjima klimatskih promjena i životne sredine
1 komentar(a)
špijunski satelit, Foto: Rojters
špijunski satelit, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.03.2017. 10:54h

Evropska svemirska agencija lansirala je danas u orbitu peti satelit "Sentinel" (Stražar) u okviru programa posmatranja Zemlje "Kopernik".

Satelit "Sentinel-2B", težak 1,1 tonu, uspješno je lansiran iz Francuske Gvajane i pridružiće se istom satelitu "Sentinel-2A", koji je u orbiti od 2015. godini.

Oba satelita imaju opremu za pravljenje fotografija visoke rezolucije i mogu da pomognu u pravljenju veoma preciznih podataka koji mogu biti korišćeni u poljoprivredi i istraživanjima klimatskih promjena i životne sredine.

"Sentinel-2B" pomoći će u praćenju zagađivanja jezera i priobalnih voda i nadgledanju promjena zemlje, a može pomoći i u pravljenju mapa prirodnih katastrofa pružanjem informacija o poplavama, erupcijama vulkana i klizištima.

Evropska svemirska služba saopštila je da program "Kopernik" može sada da napravi fotografiju cijele Zemlje za samo pet dana, dva puta kraće vrijeme nego ranije.

Bonus video: