NEIZBJEŽNA KONKURENCIJA

Predviđanja stručnjaka: Pet zanimanja koja će u budućnosti zamijeniti roboti

Palmer navodi pet zanimanja kojima najviše prijete roboti, a rizik, prema njegovom mišljenju, prijeti srednjem menadžmentu
185 pregleda 1 komentar(a)
robot, Foto: Shutterstock
robot, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2017. 19:34h

Šelton Lei Šeli Palmer, marketinški i tehnološki konsultant, poslovni savjetnik i član Foxove medijske porodice, kazao je da je neizbježno to da će nam roboti postati konkurencija na tržištu rada.

Palmer navodi pet zanimanja kojima najviše prijete roboti, a rizik, prema njegovom mišljenju, prijeti srednjem menadžmentu, pogotovo onima koji rade s Excel tabelama i unošenjem brojeva. 

Prema njegovim predviđanjima, roboti će zamijeniti i one koji rade u prodaji, osim ako nije riječ o osobama "koje prodaju snove ili magiju ili se, pak, koriste posebnim trikovima, na primjer povlasticama ili mitom, u sklapanju poslova".  Palmer navodi da su na udaru su čak i autori izvještaja, kao i novinari, jer bi roboti mogli tačno čitati i analizirati materijale i na temelju toga stvoriti vrlo čitljiv materijal. Najugroženiji su oni koji se bave sportskim ili finansijskim izvještajima. Takođe će roboti postati velika konkurencija i računovođama i knjigovođama, još jednom području koje obuhvata procesuiranje podataka. Na petom mjestu su, prema Palmeru, ljekari čija će profesija biti dovedena u pitanje zbog tehnološkog napretka.

Preporučujemo za Vas