Život neustrašivih ratnika: Evo šta su sve jeli vikinzi

Arheološka istraživanja ukazuju na to da su vikinzi često u svoja jela stavljali luk, bijeli luk, korijander i mirođiju
837 pregleda 0 komentar(a)
viking, vikinzi, Foto: Shutterstock
viking, vikinzi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2017. 17:51h

Nije iznenađujuće zamisliti grupu vikinga ujedinjenih oko stola kako jedu brojne specijalitete od mesa divljači i piju pivo. Ali uživanje u jogurtu?

Teško nam je da zamislimo i krupnog, bradatog ratnika kako baca svoj mač i uživa u kolaču koliko i u jogurtu ili da puni svoj tanjir zelenišima, ali to je istina.

„Vikinzi su imali širok spektar hrane i divljeg bilja od kojeg su pravili ukusna i bogata jela“, kaže Diana Bertelsen, koja pomaže u osmišljavanju recepata u Ribe Viking Centru u Danskoj, koji predstavlja rekonstruisano naselje vikinga u kojem posjetioci mogu da osjete njihovu kulturu, ali i da saznaju kako su se vikinzi hranili.

„Ne postoji originalni recept koji nam je na raspologanju iz vremena vikinga, ali pouzdano znamo koji su se usjevi i životinje jeli prije hiljadu godina. Iskopavanja otkrivaju šta su vikinzi jeli i šta su uvozili, na primjer breskve i cimet“, kaže Diana.

Tri faktora koja su uticala na ishranu vikinga

Naravno, lokacija vikinga je dosta uticala na njihovu ishranu, pa su tako u suvoj, hladnoj i primorskoj Skandinaviji ribe poput haringe i lososa obezbjeđivale ključan izvor proteina i bile su sušene i konzervirane u soli.

Bogatstvo je takođe igrao ulogu u ishrani vikinga. „Na Grendlandu, vikinzi su jeli više foka, pogotovo u siromašnijim porodicama, dok su bogatije porodice jele više karibu, američkog sjevernog jelena“, kaže naučnica koja se bavi istraživanjem srednjeg vijeka Eleanor Rosamund Barraclough.

Treći faktor koji je uticao na ishranu vikinga su godišnja doba. U zavisnosti od doba godine, jela su mogla da uključuju širok spektar bobičastog voća, repe, kupusa i drugih zeleniša, uključujući morske alge, kaše na bazi ječma i ražani hleb. Jela su bila uglavnom jednostavna, ali nemamo razloga da vjerujemo da je hrana bila blaga i bezukusna.

Štaviše, arheološka istraživanja ukazuju na to da su vikinzi često u svoja jela stavljali luk, bijeli luk, korijander i mirođiju.

Vikinzi su takođe voleli da jedu mliječne proizvode. Pomorski ratnici su bili farmeri, a i vješti u stočarstvu. Krave i ovce su im obezbjeđivali hranu, ali i sir, puter, mlijeko i ostale proizvode.

Na Islandu su posebno uživali u mliječnim proizvodima i često su ih jeli kao skyr, što je popularni proizvod na Islandu nalik jogurtu i danas se označava kao superhrana među mliječnim proizvodima.

Kao i mnogo o vikinzima, njihove navike uishrani su i dalje ostale izvor fascinacije i inspiracije za mnoge ljude. Budući da je ovaj iznenađujući zdrav režim ishrane pružao vikinzima fizičku snagu, preostaje nam da se zapitamo da li bi ishrana vikinga mogla da bude sljedeća "paleo dijeta"?

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: