TA: Šehović i Purišić da reaguju na slučaj brutalne diskriminacije u tivatskoj školi

Pean koji ima uredne sve papire i medicinsku potvrdu da je, iako je lice sa invaliditetom, potpuno sposoban da kvalitetno izvodi nastavu iz predmeta geografija, dva puta je odbijen od strane duirektorice te škole Ružice Lazarević
112 pregleda 0 komentar(a)
Tivat Grad, Foto: Siniša Luković
Tivat Grad, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.11.2018. 15:39h

Nepoštovanje, odnosno brutalno kršenje zakona i elementarnih moralnih principa u našem društvu svakoga dana dobija sve malignije i nakaznije oblike. Diskriminacija ljudi po najrazličitijim osnovama nema više nikakvih granica, a skrupula više nema ni prema licima s invaliditetom, kao da nije dovoljno što im njihovo zdravstveno stanje ionako izuzetno otežava život, ocijenila je Tivatska akcija.

Ta lokalna partija ukazala je na primjer svog člana, diplomiranog profesora geografije Iva Peana koji je kako kažu, diskriminisan prilikom zapošljavanja u Osnovnoj školi „Drago Milović“.

Pean koji ima uredne sve papire i medicinsku potvrdu da je, iako je lice sa invaliditetom, potpuno sposoban da kvalitetno izvodi nastavu iz predmeta geografija, dva puta je odbijen od strane duirektorice te škole Ružice Lazarević.

Pean je, napominju iz TA, na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, trebalo da ima prednost u odnosu na druge kandidate ukoliko zadovoljava iste uslove za zaposlenje kao i ostali kandidati.

“Direktorica Ružica Lazarević diskriminisala je Iva Peana u dva navrata - prilikom konkursa u decembru 2017., a onda i prilikom konkursa u septembru ove godine. Ako je prvi put moglo biti riječi o neodgovornosti, pravnom neznanju i nebrizi direktorice, onda je drugi put pokazao da se radi o namjeri“, saopštile je TA citirajuči član 22 stav 1 Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, odnosno član 21 stav 1 i 2 Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, a koje je po njima Lazarevićka eksplicitno prekršila.

„U odlukama koje je direktorica Lazarević potpisala, i prvi i drugi put, konstatovala je da je Ivo Pean, uz još jednog kandidata (koji je zaposlen u oba navrata, i nije lice s invaliditetom), predao svu traženu dokumentaciju i da je ispunio uslove konkursa. Da je direktorica prvi put prekršila zakone zbog neodgovornosti ili neznanja, a ne iz namjere, imala je više načina da ogromnu nepravdu ispravi, a drugi put ne bi ponovila brutalno kršenje zakona. Zašto je tako postupila – ona zna, a mi moramo konstatovati činjenicu da je Ivo Pean član Tivatske Akcije, a direktorica Lazarević članica i odbornica HGI-ja, političkih opcija koje su na dijametralno suprotnim političkim pozicijama“, konstatuje TA pitajući se kakvu poruku društvenoj zajednici, a posebno svojim učenicima, ovakvim postupkom šalje Lazarevićka.

„Ona kao prosvjetni radnik sa dugogodišnjim iskustvom, trebalo bi da zna (ako već ne želi da zna zakone i misli da ih može po volji kršiti) kakav značaj ima inkluzija osoba sa invaliditetom u obrazovni sistem, i zašto se neke mnogo veće vrijednosti i od samih zakona – kao što su solidarnost, empatija, socijalna pravda – moraju promovisati u vaspitno-obrazovnom procesu“, smatraju u TA ističući da Crna Gora na papiru ima dva zakona „koji djeluju kao dobra podrška licima s invaliditetom, ali, kao što vidimo na ovom primjeru, u praksi ne samo da se ne sprovode - nego se brutalno krše, i to u državnoj instituciji“.

„Ako ovi zakoni ne omogućavaju Ivu Peanu, kao profesoru geografije, da u školi nađe zaposlenje ni na određeno vrijeme – što da očekuju mnogo brojnija lica s invaliditetom koja nemaju visoku stručnu spremu? Pozivamo ministra prosvjete Damira Šehovića i ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da hitno reaguju u ovom konkretnom slučaju - ali i uopšte kad je u pitanju sprovođenje Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom - i time jasno pokažu da li je postupak direktorice Lazarević izolovani incident, ili oni koji vrše vlast u ovoj zemlji složno poručuju licima s invaliditetom da ovoj zemlji nemaju pravo na zaposlenje i da nemaju pravo na egzistenciju“, zakljuluje se u saopštenju Tivatske akcije.

Bonus video: