Đurđić smjenjuje Mićunovićeve kadrove

Više urednika informativnog programa koje je postavio bivši direktor ostaće bez tih funkcija
348 pregleda 2 komentar(a)
Vladan Mićunović, Andrijana kadija, Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Vladan Mićunović, Andrijana kadija, Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.07.2018. 05:32h

Više urednika u informativnom programu Televizije Crne Gore (TVCG), koje je postavio razriješeni direktor Vladan Mićunović , ostaće bez tih funkcija, saznaju “Vijesti” iz više nezvaničnih izvora.

Posljednji takvi slučajevi su smjene urednika kulture Vanje Kovačevića i šefa deska Damira Ramovića. Na Kovačevićevo mjesto imenovana je dosadašnja novinarka TVCG Nevenka Jovović, dok je novi šef deska doskorašnji urednik u portalu RTCG Boro Višnjić.

Ranije je razriješena urednica informativnog programa i urednica drugog Dnevnika TVCG Tanja Perović, a na njeno mjesto je postavljena Alaksendra Pavićević, koja je tu funkciju obavljala dok je Radojka Rutović bila direktorica televizije. Kao njen zamjenik i urednik Dnevnika 2 postavljen je Ivan Mijanović.

Vršilac dužnosti direktora TVCG Slavko Đurđić danas bi trebalo da razriješi urednike Prvog i Drugog programa - Aleksandra Sašu Mirkovića i Natašu Baranin, koje čekaju da se vrate sa odmora.

Đurđić nije želio da komentariše kadrovska pomjeranja u TVCG, pa ostaje nejasno ko će biti postavljen za urednike Prvog i Drugog programa, ali ni gdje će biti raspoređeni smijenjeni kadrovi.

“Vijesti” su ranije objavile da je bivši urednik emisije “Okvir” Zoran Leković odbio mjesto urednika Prvog programa, a više nezvaničnih izvora “Vijesti” kazalo je da Đurđić još nema rješenje za urednike ovih informativnih jedinica.

On je ranije “Vijestima” kazao da će izabrati tim koji će “kvalitetno da obavlja posao” i da neće biti “radikalnih” promjena.

Više izvora tvrdi da Đurđić i v. d. generalnog direktora Božidar Šundić smjenjuju gotovo sve rukovodeće kadrove prethodnog menadžmenta i dovode svoj tim. Isti izvori, međutim, tvrde da teško nalaze nove kadrove kako bi se popunila upražnjena mjesta, pretežno zbog toga što je riječ o privremenim funkcijama do izbora redovnog direktora TVCG.

Smijenjeni Mićunović sada obavlja funkciju savjetnika generalnog direktora. On je smijenjen dvije sedmice nakon razrješenja Andrijane Kadije sa mejsta generalne direktorice RTCG.

Oboje su formalno razriješeni zbog spornog ugovora sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), koji je navodno omogućio podrivanje uređivačke nezavisnosti Javnog servisa, a nakon što je u Savjetu RTCG formirana većina naklonjena vladajućoj koaliciji. Kadiju je na čelo RTCG doveo Savjet, u kojem vlast nije kontrolisala većinu članova.

Kadija i Mićunović su pred osnovnim sudom u Podgorici tužili RTCG zbog, navodno, nezakonitih odluka o njihovom razrješenju.

Savjet još čeka predlog konkursa od Šundića?

Ovo je drugi put za dvije godine da je RTCG u v. d. stanju.

Prvi put se to desilo u krajem 2016. godine kada je Savjet RTCG razriješio Rada Vojvodića dužnosti generalnog direktora i za v. d. postavio Kadiju. TVCG je te godine u v. d. stanje ušla na proljeće, kada je Rutovićeva sa svojim timom, a pod pritiskom opozicije, podnijela ostavku.

Tek se krajem juna izborom Mićunovića za direktora TVCG izašlo iz te situacije. Prema nezvanićnim informacijama “Vijesti”, Šundić još nije Savjetu dostavio predloženi tekst konkursa za generalnog direktora.

On juče nije odgovarao “Vijestima” na telefonske pozive.

Bonus video: