JAPANCI TVRDE

Za tri decenije na svijetu će biti više robota nego ljudi

Ako ih ne budemo pravilno koristili i kontrolisali, to će biti rizično za nas. Međutim, pravilnom upotrebom i kontrolom roboti će biti naši saveznici koji će nam olakšavati svakodnevne aktivnosti i poslove", kazao je Son
0 komentar(a)
Robot, Foto: Reuters
Robot, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Osnivač i direktor japanske telekomunikacione i internet kompanije SoftBank Masajoši Son tvrdi da će u naredne tri decenije broj robota u svijetu premašiti populaciju ljudi i da će roboti biti "pametniji" od ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Za 30 godina će od našeg mozga biti pametniji čipovi koje ćemo nositi u đonovima cipela. Mi ćemo gaziti te čipove, ali ćemo biti inferiorniji od njih", kazao je Son.

On je učestvovao na Svjetskom kongresu mobilne tehnologije u Barseloni.

Ističući da je prosječna inteligencija čovjeka (IQ) oko 100, a da su veliki umovi poput Alberta Ajnštajna ili Leonarda Da Vinčija imali IQ i do 200, Son je kazao da će roboti biti inteligentniji i imati IQ i do 10.000.

"To će biti rađanje superinteligencije, ali to će se zaista dogoditi. Ako ih ne budemo pravilno koristili i kontrolisali, to će biti rizično za nas. Međutim, pravilnom upotrebom i kontrolom roboti će biti naši saveznici koji će nam olakšavati svakodnevne aktivnosti i poslove", kazao je Son.

Preporučujemo za Vas