Grob Aleksandra Velikog i dalje tajna

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikada otkriven u gradu, što je pokrenulo priče u medijima da bi moglo da se radi o posljednjem počivalištu drevnog grčkog vladara koji je 331. godine prije Hrista osnovao grad koji nosi njegovo ime
376 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandrija sarkofag, Foto: Reuters
Aleksandrija sarkofag, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2018. 05:41h

Egipatski arheolozi ugasili su svaku moguću nadu da su u nedavno otkrivenom sarkofagu ostaci Aleksandra Velikog, zaključivši da se radi o mumijama tročlane "obične" porodice.

Građevinski radnici prošlog mjeseca su slučajno nabasali na oko 2000 godina stari sarkofag od crnog granita, na gradilištu stambene zgrade u istorijskom gradu Aleksandrija.

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikada otkriven u gradu, što je pokrenulo priče u medijima da bi moglo da se radi o posljednjem počivalištu drevnog grčkog vladara koji je 331. godine prije Hrista osnovao grad koji nosi njegovo ime.

Egipatsko ministarstvo za starine odmah je objavilo da su male šanse da su te priče istinite, prenosi agencija Hina.

"Otkrili smo kosture troje ljudi i izgleda da je riječ o porodičnom grobu. Nažalost, mumije nisu u najboljem stanju i ostale su samo kosti", rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar ministarstva.

Grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine prije Hrista u Vavilonu, i dalje je tajna.

Sarkofag iz Aleksandrije posljednje je u nizu zanimljivih arheoloških otkrića ove godine u Egiptu, među kojima je 4.400 godina stari grob u Gizi.

Otvaranje sarkofaga izazvalo je u egipatskim medijima strah da bi moglo da se ispuni hiljadu godina staro proročanstvo.

"Otvorili smo ga i hvala Bogu, tama nije zavladala svijetom", kazao je Vaziri.

"Prvi sam provirio u sarkofag i evo me tu, pred vama", dodao je.

Bonus video: