Telefoni nas drže u vrhu EU

Facebook u Crnoj Gori svakodnevno koristi 69 odsto korisnika
3 komentar(a)
telefon, poruka, Foto: Shutterstock
telefon, poruka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2017. 06:58h

Crna Gora uz Srbiju imaju najmanje korisnika interneta u regionu- 65 odsto, što je 11 odsto manje od evropskog prosjeka, koji iznosi 76 odsto, objavljeno je na sajtu Digitalizuj.me.

Podaci su dio izvještaja Simona Kempa, konsultanta u marketinškoj agenciji We Are Social. Izvještaj, pored ostalog, obuhvata detaljne analize 30 najvećih ekonomija svijeta, ali i najvažnije pokazatelje za 239 država, među kojima je i Crna Gora.

U regionu je po korišćenju interneta u vrhu Kosovo, gdje 81 odsto populacije aktivno koristi internet. Slijede Hrvatska (75 odsto), Slovenija (73 odsto), Makedonija (70 rocenata), Bosna i Hercegovina (69 odsto). Na začelju liste, uz Crnu Goru, nalazi se Srbija, sa 65 procenata. Crna Gora, međutim, ima najveći broj aktivnih korisnika društvenih medija u odnosu na ukupan broj stanovnika - 56 odsto (350 hiljada korisnika).

Ta brojka Crnu Goru stavlja daleko iznad evropskog prosjeka (49 odsto), iznad kojeg su i Makedonija (53 procenata) i Kosovo (51 odsto). Slijede Hrvatska sa 47 procenata, Slovenija sa 46 posto i Bosna i Hercegovina sa 45 odsto. Na dnu liste je Srbija, gdje društvene medije koristi svega 39 odsto.

Crna Gora i dalje drži rekord kada je u pitanju mobilna telefonija, dok su ostale države regiona značajno ispod evropskog prosjeka.

U izvještaju su navedeni i podaci o broju onih koji pametne telefone za internet komunikaciju, pa Crna Gora sa 46 odsto (290 hiljada) ponovo premašuje evropski prosjek.

Facebook u Crnoj Gori svakodnevno koristi 69 odsto korisnika. “Iako se Crna Gora i države regiona nalaze iznad svjetskog prosjeka kada je u pitanju stepen upotrebe digitalnih tehnologija, kada uporedimo situaciju u regionu sa evropskim prosjekom, dolazimo do zaključka da, uglavnom, kaskamo u usvajanju digitalnih tehnologija kada su države Starog kontinenta u pitanju”, navodi se na stranici Digitalizuj.me.

Autor dodaje da “digitalne tehnologije nisu naša budućnost... već naša sadašnjost”, te da ono što sada vidimo “nije ni djelić onoga što će nam digitalne tehnologije omogućiti u narednih 20 godina”.

Bonus video: