Titograd 80-ih: Zavirite u Kino Kultura, restoran "Radovče"...

Cilj manifestacije je podsjećanje na stara vremena kroz aktivnu retrospektivu Podgorice, organizovanjem različitih sadržaja i maketa kultnih titogradskih mjesta koja asociraju na stara vremena
1396 pregleda 8 komentar(a)
Titograd 80-ih, Foto: Zoran Đurić
Titograd 80-ih, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.04.2018. 17:37h

Podgoričani će do 5.maja na Trgu Nezavisnosti moći da se makar na kratko vrate u Titograd 80-ih godina prošlog vijeka, osjete mirise i ukuse nekadašnjih poslastičarnica, zavire u bioskop Kino Kultura i osjete duh "starih dobrih vremena".

To će im biti omogućeno u sklopu manifestacije "Vikend u Titogradu", koju organizuju autor projekta Ljubo Jovović i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Cilj manifestacije je podsjećanje na stara vremena kroz aktivnu retrospektivu Podgorice, organizovanjem različitih sadržaja i maketa kultnih titogradskih mjesta koja asociraju na stara vremena.

Podgoričanka Biljana Šćepanović je kazala da su zaduženi da sugrađane vrate na nekadašnji stari podgorički trg i restoran "Radovče" i podsjete ih kako su se Titograđani tada družili uz kafu ili pivo.

"Nedjelju dana smo tu da pomognmo organizatorima da vrate duh staroga Titograda, da ožive stvari koje su nekada postojale, a sada ih nema", kazala je Šćepanović.

Sugrađani će moći da kupe i domaće slane i slatke pekarske proizvode pekare sa Zabjela, koji su pravljeni po nekadašnjoj recepturi i kolače iz poslastičarnice "Dijana".

"To su peciva sa džemom ili sirom, slani đevreci sa susamom... Ubacili smo i sa kremom, iako ga tada nije bilo mnogo. Izložene su i male lepinje - simiti sa ploče, možda jedini proizvod u gradu koji stvarno treba da se ubraja u zdravu hranu", rekla je Šćepanović.

Ona je kazala da se kolači, koje su Titograđani jeli kad su bili djeca, poput kocke, išlera, bombica, padobranaca mogu kupiti za 1, 40 centi, a peciva po 40 centi.

"Cijene su simbolične, čisto da bi se manifestacija malo pomogla i održala...", kazala je Šćepanović.

Sugrađani mogu pogledati i kako su izgledale titogradske fotografske i brijačke radnje, kao i kako je izgledala školska učionica tog vremena.

Galerija

Bonus video: