Krivokapić: Ugovor sa Bećirovićem i Uljajem je obrazac korupcije

Aleksandar Damjanović je kazao da država mnogo daje da bi dobila samo 10 centi i 0,1 odsto od profita, kao i da se predlog povuče i bolje pregovara
218 pregleda 4 komentar(a)
ranko krivokapić, Foto: Screenshot (Youtube)
ranko krivokapić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 02.11.2018. 19:18h

Predlog ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta za gradnju hotelskog i apartmanskog naselja kod budućeg skijališta Kolašin 1600 na Bjelasici je poslovni obrazac korupcije, kazao je poslanik SDP-a Ranko Krivokapić na Skupštini tokom rasprave o ovom dokumentu.

On je kazao da država gradi autoput do blizu te lokacije, gradi skijalište i infrastrukturu, a zemljište oko skijališta daje na 90 godina za 10 centi godišnje po kvadratu i za 0,1 odsto profita zakupca. Krivokapić je kazao da bi država trebalo da ima 30 do 40 odsto budućeg profita, kao i da će na prvom normalnom sudovanju ovaj ugovor pasti.

Ministar turizma Pavle Radulović naveo je da se u zakup daje 270 hiljada kvadrata, da se javio samo konzorcijum firmi Ski resort Kolašin 1600, iza kojeg stoji biznismen Zoran Ćoćo Bećirović, i albanska Gener2 čiji je vlasnik Baškim Uljaj.

On je naveo da postoje četiri faze, od kojih je prva u kojoj je hotel vrijedan 12,8 miliona eura, a preostale tri su oko 77 miliona, kao i da su obaveze ponuđača da toliko investira i da će sve biti završeno za 15 godina. Ministar je kazao da ponuđač najavio da će hotel biti dio brenda Viceroy hotelske grupe.

Aleksandar Damjanović je kazao da država mnogo daje da bi dobila samo 10 centi i 0,1 odsto od profita, kao i da se predlog povuče i bolje pregovara. Poslanik DF-a Jovan Vučurović je kazao da se povlastice daju ljudima bliskim vlasti, a Branko Radulović da se država ne bruka sa 0,1 odsto i da im to pokloni.

Raško Konjević je upozorio da ovim ugovorom država garantuje zakupcu da neće mijenjati državne i lokalne dažbine narednih 90 godina, i da u suprotnom zakupac ima pravo da traži nadoknadu. To, kako je kazao, ne bi uradila ni jedna ozbiljna država.

Nebojša Medojević je kazao da treba provjeriti da li je partner iz Albanije bezbjednosno rizična ličnost.

Predstavnici DPS-a su hvalili investitora i projekat navodeći da će on veoma mnogo značiti za razvoj Kolašina i cijelog sjevera, kao i da će doći vrijeme da stanovnici sa juga dalaze da žive u Kolašinu.

Konjević je kazao da je taj njihov investitor bio poreski dužnik i da je primao državnu pomoć, a Goran Danilović da bi sigurno mnogi došli u Kolašin ali kada bi dobili zemlju za deset centi. Danilović je podsjetio da je ovaj investitor ranije kupio hotele Žabljak i u Manastriru Morača koji su sada ruševine i ruglo.

Ministar je kazao da je normalno da investitor traži zaštitu od mogućeg rasta poreza tokom projekta, kao i da se radi o renomiranom investitoru Gener2.

"Ta firma sada gradi gasovod od Grčke do Italije, kojeg finansira EU. Da li bi EU dala novac nekome ko je kriminalac", kazao je Radulović.

Bonus video: