Veliki poglavica puni 25 godina

Veliki SUV spojio je legendarne off-road sposobnosti, luksuznu vožnju po asfaltu i prostranu kabinu
86 pregleda 0 komentar(a)
Grand čiroki Laredo
Grand čiroki Laredo
Ažurirano: 07.02.2017. 18:21h

Kada je Ford modelom “eksplorer” napravio bum na američkom tržištu početkom devedesetih godina prošlog vijeka, u Džipu su shvatili da moraju da urade nešto da bi odgovorili na ovaj izazov. Njihov “čiroki” bio je vrhunski terenski automobil, ali veličinom i luksuzom nije mogao da parira eksploreru. Zato su odlučili da u SUV igru ubace novog igrača. Sedmog januara 1992. godine, na sajmu u Detroitu, Džip je predstavio fenomenalni “grand čiroki” (Grand Cherokee), veliki SUV u kome su bile spojene legendarne off-road sposobnosti, luksuzna vožnja po asfaltu i prostrana putnička kabina. Glavni adut bio je sistem pogona 4x4 Quadra-Trac, a pored toga ovaj automobil je unio niz inovacija u svoju kategoriju. Bio je to prvi SUV sa bočnim vazdušnim jastukom za vozača, i prvi je u ponudi imao tri različita sistema pogona na sve točkove. “Veliki poglavica ” je postavio i nove standarde vožnje, upravljanja i udobnosti u segmentu SUV vozila, zadržavajući legendarne sposobnosti terenske vožnje, a bio je i prvo vozilo koje je u ponudi imalo ABS na sva četiri točka, kao i automatski sistem upravljanja temperaturom. Za svega četiri godine od pojavljivanja na tržištu, prodato je milion primjeraka.

Druga generacija je predstavljena 1998. godine, a najvažnije unapređenje bio je novi razvodnik pogona Quadra-Drive. Na ovom sistemu su, prvi put u autoindustriji, primijenjene Vari-Lok osovine sa naprednim prenosom obrtnog momenta sa prepoznavanjem brzine, i to i na prednjoj i na zadnjoj osovini. Quadra-Drive je, bez ikakvog učešća vozača, održavao vozilo u pokretu, čak i kada je vučna snaga na jednom točku bila minimalna, a zahvaljujući čemu su vozači mogli da uživaju u vožnji u svim vremenskim uslovima. Novo rafinirano prednje vješanje omogućilo je prijatniju, klasičniju vožnju, sa krućim i snažnijim upravljanjem.

Sa trećom generacijom 2005. godine, perjanica brenda je redizajnirana, a vozne karakteristike unaprijeđene. U ponudi su bila tri nova, stalno aktivna sistema pogona 4x4, dva nova razvodnika pogona, potpuno novo nezavisno prednje vješanje, upravljanje sa zupčastom letvom sa pužnim ozubljenjem i potpuno novi petostepeni mjenjač. Grand čiroki za 2005. godinu je dobio i moćni 5,7-litarski HEMI V8 motor kod koga su se četiri cilindra isključivala kada nije potrebna velika snaga.

Model koji je i danas aktuelan u redizajniranom izdanju stiže 2011. godine, pokrenuo je preporod brenda Džip. Pored bogate ponude standardne opreme, kod aktuelnog grand čirokija uveden je novi 3,0-litarski Multijet dizel motor, osmostepeni automatski prenos, vazdušno vješanje Quadra-Lift, kao i sistemi upravljanja vučom Jeep Selec-Terrain i Selec-Track. Tu je i novi, ekskluzivniji i napredniji paket opreme Summit. Tu su i tri benzinska motora: 3,6-litarski Pentastar V6, legendarni 5,7-litarski V8, kao i moćni 6,4-litarski HEMI V8 motor, koji pokreće visokoperformansni model SRT. Modelom za 2017. godinu koji je predstavljen u martu prošle godine, grand čiroki je dodatno unaprijeđen. Osim verzija Laredo, Limited, Overland, Summit i SRT, nedavno je predstavljen i model Trailhawk, specijalizovan za terensku vožnju.

Od uvođenja prve generacije na tržište prije 25 godina prodato je 5,5 miliona primjeraka. Danas se džip grand čiroki prodaje u više od 100 zemalja širom svijeta.

Bonus video: