Vujović: Politički akteri da zbiljno shvate poruku Hana

Takođe, smatra on, izostanak dijela opozicije iz rada Odbora značajno bi relaksirao poziciju DPS-a i otvorio put za moguće dogovore i trule kompromise sa onim dijelom opozicije, čiji je primarni interes otvaranje pitanja koji nemaju veze za materijom izbora i demokratskih standarda
59 pregleda 3 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Savo Prelević
Ivan Vujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2018. 14:17h

Poziv komesara Johanesa Hana proevropskim partijama da se uključe u rad odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, poruka je sa visokog nivoa EU koju svi politički akteri moraju ozbiljno razumjeti, poručeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović ocijenio je da je takvim stavom formiranje privremenog odbora dobilo i zvaničnu podršku EU, pa bi sve političke strukture koje sebe smatraju evropskim trebalo da se uključe u njegov rad i time daju doprinos izgradnji boljeg izbornog ambijenta.

"Oglušivanje o zvanične pozicije EU bila bi loša poruka i stvorila bi utisak o nedovoljnoj ozbiljnosti, kredibilitetu i zrelosti dijela opozicije, posebno ako se ima u vidu da su upravo oni insistirali na otpočinjanju ovog procesa", kazao je Vujović.

Takođe, smatra on, izostanak dijela opozicije iz rada Odbora značajno bi relaksirao poziciju DPS-a i otvorio put za moguće dogovore i trule kompromise sa onim dijelom opozicije, čiji je primarni interes otvaranje pitanja koji nemaju veze za materijom izbora i demokratskih standarda.

"Neučestvovanjem u ovom procesu dio opozicije praktično čini mnogo više vjerovatnim dogovor DPS i DF koji sami mogu postići dvotrećinsku većinu. Takav epilog bio bi štetan za demokratske procese, što pojačava odgovornost svih drugih opozicionih aktera koji navodno žele promjene na konceptu reformi i evropskog puta Crne Gore", rekao je Vujović.

Oni su pozvali sve opozicione partije da učestvuju u radu Odbora i time doprinesu da kroz koordinirani opozicioni nastup, uz podršku EU, izvršimo pritisak na DPS da pristane na legitimne opozicione zahtjeve. 

Svaki drugi pristup je, smatra on, definitvno gubitnički, nema podršku naših evropskih partnera i, što je najgore, u najboljem je interesu vlasti.

Preporučujemo za Vas