BMW-ov mali veliki kupe

Serija 2 u najslabijoj dizel verziji nudi više nego solidne performanse i vozne osobine uobičajene za jedan BMW, a uz to i obilje prostora sa ovu klasu vozila i relativno pristupačnu cijenu.
163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2017. 10:36h

Nasljedniku serije 1 kupe, koga je BMW predstavio 2014. godine, bilo je suđeno da se zove drugačije. Bavarski proizvođač je novom modelu podario dosta veće dimenzije i konvencionalniji dizajn, pa je promjena imena bila logičan slijed događaja.

Serija 2 kupe zasnovana je na novoj generaciji serije 1, ali je od nje dosta veća, da bi se postigao sportskiji kupe izgled. Umjesto da je doživljavate kao “fensi” seriju 1, BMW je seriju 2 ubacio u kolo sa audijem TT i folksvagen širokom.

Serija 2 možda nema trkačku pojavu kao neki od kupe rivala, ali joj konvencionalna trovoilumenska karoserija pruža velike funkcionalne prednosti. Ona je preko 7 cm duža od hečbeka serije 1, 10 cm od prethodne serije 1 kupe, od koje ima i za 3 cm duži međuosovinski razmak.

Ukupna dužina je 443 cm, što je 18 cm više od VW široka i čak 25 cm više od audija TT. “Dvojka” je istovremeno i viša od oba rivala.

Povratak konvencionalnom dizajnu donio je značajne efekte, zahvaljujući nižem, sportskijem stavu. Tako se došlo do boljih proporcija, a pažljivo odabrani detalji su ga učinili još privlačnijim.

Farovi su uži nego kod hečbeka serije 1, a svi modeli su dobili lijepe LED zadnje svjetlosne grupe. Ventilacioni otvori u donjem dijelu branika sprovode vazduh preko točkova i oko bokova vozila.

Test vozilo je dodatno opremljeno M Sport paketom, koji podrazumijeva i alu-točkove od 18 inča, prednja svjetla za maglu i aerodinamičke dodatke na karoseriji, sa kojima serija 2 zaista izgleda fenomenalno.

Enterijer je gotovo isti kao kod nove serije 1, jer je sasvim zadovoljio ukuse klijenata BMW-a. Duga vrata, naravno, imaju prozore bez okvira.

Veliki displej od osam inča nalazi se na vrhu centralne konzole, a svim funkcijama možete sa lakoćom da upravljate kako pritiskom na ekran, tako i pomoću rotacionog kontrolera između sjedišta. Kvalitet materijala i finalna obrada su na nivou jednog BMW-a.

Ono što će posebno oduševiti ljubitelje sportske vožnje je odjećaj za volanom “dvojke”. Vozač sjedi izuzetno nisko, a volan i sjedište može da namjesti tačno onako kako mu odgovara. Kada sve to uradite, uz obavezan pogled na plavo-bijeli logotip na volanu, u vama će sigurno da proradi trkački nagon.

Da li će ovaj nagon oslabiti zbog toga što je pod haubom testnog modela dvolitarski turbodizelaš u najslabijoj verziji sa 150 KS i 320 Nm?

Ne treba smetnuti sa uma da je kod BMW-a i najslabiji motor u ponudi dorastao zadatku, što se još jednom pokazalo kod testnog automobila. Agregat opremljen TwinPower turbo tehnologijom sa turbopunjačem varijabilne geometrije, uparen je sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Već pri malom gasu na raspolaganju je snažna vuča. Za ubrzanje do 100 km/h potrebno mu je 8,4 sekunde, a u petom stepenu prenosa od 80 do 120 km/h ubrzava za 9,7 sekundi.

Motor vas neće ostaviti na cjedilu ni kada pred njega stavite vrlo zahtjevne zadatke, jedino što će se u takvim situacijama oglasiti nešto snažnijom bukom.

Potrošnja je još jedan jak adut – po fabričkim podacima prosjek je 4,4 litra, u realnim uslovima se kreće od pet do 5,5 litara, zavisno od stila vožnje.

Šasija u svakom momentu izvlači maksimum iz motora. Fantastično složena arhitektura zadnjeg pogona obezbjeđuje gotovo savršen balans između voznih sposobnosti i udobnosti, pa je serija 2 kupe jedan od najzabavnijih automobila u kategoriji od 30.000 eura.

Široka upotreba aluminijuma u sistemu oslanjanja i BMW-ov tradicionalni odnos distribucije mase od 50:50 doprinose agilnom upravljanju.

Brz i precizan volan dosta efektnije prenosi zamisli vozača na asfalt nego modeli sa prednjim pogonom kao što su pežo RCZ i VW Široko.

Možda vozač nema toliko osjećaja na njemu kao kod starijioh BMW vozila, ali on savršeno drži putanju, odlično je odmjerena “težina”, a kontrola karoserije izuzetna. Auto u svakom momentu leži odlično, a balans možete da dotjerate i u sred krivine.

Poseban utisak ostavlja šestostepeni manuelni mjenjač koji precizno šaltuje, i to uz sportski tvrd osjećaj. Postavite sistem “Drive Performance Control” u sportski način rada, i dobićete oštar odziv na gas, i učiniti seriju 2 eksplozivnijom nego što očekujete.

Sve ovo, uz M sport oslanjanje, našoj “dvojci” donosi trkačke sposobnosti, koje možete da podignete na još viši nivo ako se odlučite za neke komponente iz M Performance asortimana kao što su snažnije kočnice i diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Pored dosta dugačke liste osnovne opreme, M sport paket sadrži sportska sjedišta u kombinaciji štofa i alkantare, M kožni volan i posebno antracit krovište.

Od dodatne opreme tu su i zadnji parking senzori, senzor za kišu i automatsko paljenje svjetala, automatska dvozonska klima, asistencija dugih svjetala, radio BMW „Professional“ i hands free paket sa USB priključkom.

Ovako “spakovan” BMW 218d po redovnom cjenovniku ovlašćenog zastupnika košta 36.093 eura, a trenutno na akcijskom popustu može da se dobije za 29.990 eura.

Funkcionalan i za četiri osobe

BMW-ovi kupei su uvijek bili vrlo upotrebljivi automobili za svakodnevnu vožnju, a tako je i sa serijom 2.

Dok su kod većine konkurenata zadnja sjedišta gotovo neupotrebljiva, BMW pozadi nudi par dosta komotnih sjedišta, pored ogromnog prostora za vozača i suvozača.

Ulazak na zadnja sjedišta je iznenađujuće lak, jer se vrata otvaraju široko, dok sklopivi naslon prednjeg sjedišta i visoka linija krova stvaraju veliki otvor.

Pozadi će se komotno osjećati i osobe visine 1,85 m, a na raspolaganju im je dugme kojim mogu da otklizaju pored nje sjedište naprijed i olakšaju sebi izlazak iz vozila.

Prtljažnik je izuzetno veliki za ovu kategoriju. Kapacitet mu je 390 litara, a dodatna prednost je širok otvor i pravilan oblik, kao i mogućnost povećanja obaranjem zadnje klupe.

U prednjem dijelu kabine postoji veliki broj ostava za sitnice, kao što su držači za čaše, velika kaseta između sjedišta i džepovi u vratima.

TEHNIČKI PODACI

Motor: Četvorocilindarski turbodizel • Zapremina: 1.995 cm3 • Snaga: 150 KS pri 4.000 o/min • Obrtni moment: 320 Nm od 1.500 do 3.000 o/min • Pogon: Na zadnje točkove • Mjenjač: Šestostepeni manuelni • Ubrzanje 0-100 km/h: 8,4 s • Najveća brzina: 213 km/h • Potrošnja: 4,4 l/100 km (sa točkovima 18”) • Dimenzije (DxVxŠ): 443 x 177 x 142 cm • Međuosovinski razmak: 269 cm • Prtljažnik: 390 l

Galerija

Bonus video: