Mještani Botuna protestuju: Glavni grad nas u kontinuitetu izbjegava

Iz Odbora za očuvanje i zaštitu životne sredine Botuna su istakli da je lokalna zajednica morala da bude upoznata i konsultovana, jer na to obavezuje i Ustav Crne Gore i Arhurska konvencija, koju je naša država potpisala
229 pregleda 1 komentar(a)
protest, Botunjani, Foto: Borko Ždero
protest, Botunjani, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 26.10.2018. 09:17h

Mještani Botuna počeli su danas protest ispred zgrade Glavnog grada, zbog toga što će predstavnici Podgorice na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem, danas u Njemačkoj da potpišu ugovor sa konsultantom koji će pripremiti tendersku dokumentaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Protest organizuju jer smatraju da su isključeni iz svih aktivnosti koje se tiču izgradnje ovog postrojenja koje će biti smješteno u njihovom naselju.

Iz Odbora za očuvanje i zaštitu životne sredine Botuna su istakli da je lokalna zajednica morala da bude upoznata i konsultovana, jer na to obavezuje i Ustav Crne Gore i Arhurska konvencija, koju je naša država potpisala.

Botunjani su se nekoliko puta obraćali gradonačelniku Ivanu Vukoviću tražeći razgovor, ali kako tvrde odgovor nijesu dobili.

Rajo Vukčević, iz Odbora za očuvanje i zaštitu životne sredine, kazao je da se Glavni grad prema Botunjanima ponaša kao da ne postoje i ne žele da čuju njihov stav čime, kako smatra, krše Ustav Crne Gore.

"Nas, kao lokalnu zajednicu, u kontinuitetu izbjegava Glavni grad, odnosno nosilac ovog projekta za bilo kakvo uključivanje u radu vezano za postrojenje. Razočarani smo takvim odnosom. Mi smo 11. oktobra na mejl gardonačeknika poslali zahtjev za organizovanje radnog sastanka sa temom izgradnje budućeg sistema za prečišćavanje na lokaciji u Botunu. Niko nam nije odgovarao na taj dopis. Poslije toga ponovo smo se 17. oktobra obrati pismenim putem Glavnom gradu i dopis zaveli preko arhive. Opet nas niko nije obavijestio o tome", kazao je Vukčević.

Vukčević je kazao da će od gradonačelnika tražiti da se pregleda dokumentacija za uređaj i razmotri lokacija.

"Već imamo jednu crnu tačku, odnosno KAP u Botunu. Za ovaj novi uređaj ne znamo ništa, osim prazne priče da će sve biti u redu", kazao je Vukčević.

On je rekao da je privatna imovina Botunjana ugrožena i da su sa svih strana okruženi zagađivačima, odnosno prljavom industrijom.

Bonus video: