"Crna Gora značajno doprinosi radu Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice"

Kako je saopšteno, doprinos Crne Gore biće ostvaren naročito kroz iniciranje novih projekata saradnje i uvezivanje sa regionalnim i međunarodnim partnerima u cilju kontrole i suzbijanja nelegalnih migracija i u sprovođenju politika azila
149 pregleda 0 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Sašo Kocev, Foto: MUP Crne Gore
Mevludin Nuhodžić, Sašo Kocev, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 06.11.2018. 13:58h

Crna Gora značajno doprinosi radu Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), a njena aktivna uloga u toj organizaciji neće izostati ni u narednom periodu.

To je poručeno sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, direktora Uprave policije Veselina Veljovića i novoimenovanog direktora MARRI centra u Skoplju, Saška Koceva.

Kako je saopšteno, doprinos Crne Gore biće ostvaren naročito kroz iniciranje novih projekata saradnje i uvezivanje sa regionalnim i međunarodnim partnerima u cilju kontrole i suzbijanja nelegalnih migracija i u sprovođenju politika azila.

Kako je saopšteno, sastanak je bio prilika da se sagovornici osvrnu na aktivnosti u prethodnom periodu gdje su naročito pohvaljeni napori Crne Gore u iniciranju sveobuhvatne reforme tokom trogodišnjeg crnogorskog predsjedavanja ovom inicijativom.

„Ona je, između ostalog, imala za cilj i jačanje saradnje MARRI centra sa relevantnim međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem migracija, poput IOM-a, UNHCR-a, DCAF-a i FRONTEX-a“, kaže se u saopštenju

Prema riječima Nuhodžića MARRI uspostavlja čvrste mehanizame za saradnju koji obezbjeđuju što kvalitetniji odgovor na eventualni povećani priliv migranata.

Nuhodžić je rekao da Crna Gora kroz tu inicijativu, kao i kroz direktnu međunarodnu i bilateralnu podršku drugih zemalja teži kontinuiranom jačanju institucionalnog odgovora i kapaciteta granične policije u oblasti migracija, azila, readmisije i integrisanog upravljanja granicama.

Govoreći o planovima MARRI-ja za naredni period, Kocev je kazao da će se posredstvom te inicijative raditi na uspostavljanju regionalne baze podataka o migracijama i tako stvoriti okvir za ujednačeni statistički pristup pri izradi analiza.

Kocev pohvalio je dosadašnju dinamiku saradnje zemalja-članica u okviru inicijative i izrazio mišljenje da će kroz nove projekte ona biti dodatno unaprijeđena i sa drugim međunarodnim partnerima.

Bonus video: