Lance stavljajte samo kada ste na snijegu

Prije putovanja provjerite sve tečnosti. Najvažnije su motorno ulje, rashladna tečnost i tečnost za pranje vjetrobrana
90 pregleda 4 komentar(a)
gume, lanci, Foto: Shutterstock
gume, lanci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2017. 20:57h

Ako ste među onima koji su se odlučili da tokom zimskog perioda ostanu na ljetnjim gumama i da koriste lance u slučaju potrebe, evo kako to da uradite. Savjetujemo da probate da ih montirate prije nego što vam zaista zatrebaju, jer će vam to olakšati posao kad vam zaista zatrebaju.

Za početak, vrlo je važno da oni nijesu zamršeni. Sajlu obmotajte oko točka iza gume, a kada ih pravilno raširite, spojite krajeve unutrašnjeg prstena. Nakon toga treba da ih centrirate sa prednje strane, zategnete ih koliko god je to moguće i povežete posljednje karike. Ako još nijeste kupili lance , izaberite prave za vaš auto. U ponudi je nekoliko vrsta. Čelični su najdugotrajniji i najotporniji, pružaju dobru trakciju na snijegom pokrivenom putu. Tu su i drugi tipovi omotača gume za poboljšanje trakcije, od tkanine, koji su čak lakši za montažu. Zapamtite, lance smijete da stavljate samo kada ste na snijegu, nikako ranije.

Prije putovanja provjerite sve tečnosti. Najvažnije su motorno ulje, rashladna tečnost i tečnost za pranje vjetrobrana.

Preporučujemo i da uključite klima uređaj. Na ovaj način ćete spriječiti zamagljivanje stakala. Temoperaturu regulišite termostatom, i aktivirajte automatski mod, da bi kompresor radio u optimalnom režimu. Tako ćete da izbjegnete povećanu potrošnju goriva.

Ako idete na put, ponesite toplu odjeću. Ćebad, rukavice, kape uvijek treba da budu pri ruci, a rezervoar goriva bi trebalo da bude pun.

Po snijegu vozite bez naglih poteza, koristite motorno kočenje kad god je to moguće, i kočite samo na pravcu, nikako u krivini.

Bonus video: