Moderniji izgled mami poglede: Opel moka X

Redizajn njemačkog SUV-a donio je vizuelno atraktivniju pojavu, ali i kvalitetniji enterijer
211 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2017. 17:50h

Opel je ove godine poradio na osvježenju svog modela u segmentu automobila koji su u posljednjih par godina omađijali kupce u Evropi.

Kompaktni krosover moka (Mokka) dobio je neke dizajnerske izmjene, nove tehnologije, novi motor, ali i dodatno slovo u imenu, pa se sada zove Mokka X. Ovo je prvi Opel koji je dobio dodatak “X”, a to je nešto što će se ponavljati kod svih drugih SUV i krosover vozila ovog proizvođača. Mi smo sa ovim automobilom ušli u 2017. godinu i provjerili šta je sve donio X faktor .

Ako vas moka X sprijeda podsjeća na neki audi, to je zasluga novih LED farova sa dnevnim svjetlima sa grafikom u obliku dvostrukog krila, novim Opelovim dizajnerskim “potpisom”. Uz izmijenjenu masku i novi branik, Opel je prednjim dijelom postigao pun pogodak jer moka sada izgleda znatno prefinjenije, luksuznije i skuplje. Pogledi koje privlači dovoljno govore. Zadnji dio nije značajnije mijenjan, tu su drugačija grafika svjetala i novi branik. Uspravne svjetlosne grupe oslonjene na bokove vozila za rezultat imaju dosta “mekši” izgled.

LED farovi i nova maska su učinili da moka sada izgleda znatno prefinjenije i luksuznije

Unutra je Opel uradio još bolji posao. Osim što u enterijeru vlada osjećaj prostranosti, on sada izgleda zaista vrlo luksuzno. Gornji dio komandne table je presvučen mekanim materijalima, a sjajnocrni umeci izgledaju sjajno. Prekidači su uokvireni hromom i obloženi gumom, a dok ih okrećete ili pritiskate osjećaj je vrlo prijatan. U sredini je ekran osjetljiv na dodir od 8 inča koji je jasan, jednostavan za upotrebu i ima dobru grafiku.

Za volanom ćete se smjestiti baš onako kako vam odgovara jer se i sjedišta i volan podešavaju u dosta velikom opsegu. Preglednost prema naprijed je vrlo dobra, dok je pogled unazad dosta ometen velikim zadnjim nosačem krova i linijom boka koja se uzdiže. Između sjedišta su smještena dva držača za čaše, ispred mjenjača takođe postoji mala pregrada, kao i između sjedišta. Džepovi u vratima su dosta uski, a i kaseta ispred suvozača je prilično mala.

Mada je moka X zasnovana na platformi modela korsa, prostora u njenoj unutrašnjosti ima više nego kod većine konkurenata. Čak i putnici pozadi se voze prilično komforno, a jedino natprosječno visoke osobe će da kubure sa prostorom za koljena.

Prtljažnik je pravilnog oblika, sa podnicom koja je u ravni ivice otvora. Ispod podnice takođe ima dosta prostora. Po pitanju zapremine, gepek je jedan od najvećih u klasi - prima čak 356 litara.

Pod haubom testnog modela je snažniji dizelaš - 1.6 CDTi sa 136 KS, uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem. Iako model sa manuelnom transmisijom ima nešto bolje performanse, i automatik nudi odlično ubrzanje. Od 0-100 km/h stiže za 10,9 sekundi, a stvarni osjećaj je da je čak i brži. Već od 1.750 obrtaja na raspolaganju je velika količina obrtnog momenta koja vas snažno pripija uz naslon sjedišta.

Dizel motor opravdava svoj epitet “šapćući” koji mu je Opel nadjenuo, a njegov zvuk prodire u kabinu jedino pri radu u leru ili snažnim ubrzanjima.

U pogledu vožnje, Opel je našao povoljan balans između udobnosti i upravljivosti. Za jedan ovako visok auto, moka X prilično dobro sluša komande vozača. U krivinama zna da se malo nagne, ali ništa neuobičajeno za ovu klasu.

Moka je izuzetno dobro opremljena i u osnovnom paketu, a najviši nivo Innovation donosi visoki komfor i estetiku (dvozonska klima, autopilot, alu-točkovi 18 inča). Od dodatne opreme tu su još ulazak u vozilo i startovanje bez upotrebe ključa, LED prednja i zadnja svjetla, kamera za vožnju unazad Intellilink sistem navigacije, sportska sjedišta i specijalni dizajn točkova. Dok osnovna verzija moke X kod crnogorskog zastupnika košta 20.600 eura, testna moka ima cijenu od oko 32.000 eura.

Automatik ne uzrokuje veću potrošnju

Šestostepeni automatski mjenjač šaltuje u pravom momentu, pritom to obavlja tečno i bez trzaja. Promjenu stepena prenosa možete da preuzmete i sami. Međutim, kod moke X to se obavlja na pomalo neuobičajen način, pritiskanjem “+” i ”-“ dugmića na vrhu ručice, na šta nikako nijesmo uspjeli da se naviknemo. Osim toga, pozicija za manuelni način rada je skroz pozadi, što pri manevrisanju u vožnji naprijed-nazad nije baš najzgodnije. Tada automatski mod morate da tražite pogledom, ili da povučete ručicu do kraja nazad i onda da vratite jedan položaj unaprijed.

Mjenjač je, međutim, izuzetno efikasan. U saradnji sa dizelašem od 136 konja, on brzinu od 100 km/h ostvaruje u šestom stepenu prenosa pri manje od 2.000 obrtaja, a potrošnja goriva van grada je manje od 4,5 litara. U zavisnosti od stila vožnje, prosjek možete da spustite ispod šest litara.

Galerija

Bonus video: