Premijer prijeti praznom puškom

Nije objasnio zašto su kriminalci do sada bili sigurni, a bio je na pozicijama odgovornosti, komentariše Bajramspahić Markovićevo priznanje da su kriminalci bogati i gazde na ulicama
18 komentar(a)
bomba zabjelo, Foto: Filip Roganović
bomba zabjelo, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.10.2018. 17:47h

Premijer Duško Marković će morati da pokaže konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, ukoliko želi da ubijedi javnost i međunarodne partnere da kriminalci nisu iznad zakona, smatraju u civilnom sektoru i i opoziciji.

Oni podsjećaju da je borba protiv organizovanog kriminala obaveza u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), koja u godišnjim izvještajima redovno upozorava na manjak rezultata.

Premijer je prije dva dana u parlamentu kazao da, kada bi državni organi sarađivali, “ne bi došli u situaciju da su kriminaci gazde na ulici i bogatiji od poštenih ljudi”.

“Ustavom je definisana obaveza svih grana vlasti da sarađuju... Ja znam da mnogi u ovoj zemlji svoje ovlašćenja žele da pretvore u sopstveni atar i ličnu vlast i da zbog toga imamo dosta problema. Nema države u kojoj vlasti ne sarađuju...... ako tako radimo nećemo imati ubistva novinara, da su nam kriminalci gazde na ulici i da su bogatiji od poštenih. I zato ćemo ih tjerati...”, poručio je premijer.

Dina Bajramspahić iz Instituta Alternativa (IA) koji prati bezbjednosni sektor, smatra da je, umjesto dobrih namjera, potrebno pokazati konkretne radnje koje su mjerljive.

“A mjerljive su kroz istrage za pranje novca i trajno oduzetu imovinu tih “gazdi i bogatih kriminalaca” - za koje nema rezultata.

Za pranje novca je u prvih šest mjeseci ove godine prijavljena samo jedna osoba. U 2017. ih je bilo 28, a u 2016. samo 15.

Samo na taj način se može suzbiti organizovani kriminal. Sve drugo je dobro, ali nije dovoljno jer novac nastavlja da cirkuliše i “održava” ove grupe i onda kada im, s vremena na vrijeme, poneki član bude optužen za nedozvoljno držanje oružja ili falsifikovanje isprava”, ističe Bajramspahić.

Ona podsjeća da je slične prijetnje nedavno iznio i direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je tvrdio “da kriminalci iz Crne Gore neće imati mira na bilo kojoj tački planete” i da “više nijesu sigurni na bilo kojem meridijanu“.

“Nije objasnio zašto su do sada bili sigurni i mirni, a bio je na pozicijama odgovornosti u tom sistemu svo vrijeme”, upozorila je.

Komentarišući kriminalne obračune po crnogorskim gradovima, Marković je u maju tvrdio da je “kriminal stao naspram države, i da će taj problem riješiti, koristeći sva moguća raspoloživa sredstva koja pripadaju demokratskom društvu”.

Krajem prošle godine je upozoravao da “kriminalci neće biti mirni dok god je ugrožen bilo koji pojedinac i država”. On je tada isticao i da Vladi ne nedostaje odlučnost i volja da Crnu Goru učini bezbjednom.

Podsjećajući da je Marković bio dugo na čelu sektora bezbjednosti, čan Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović tvrdi da je aktuelni premijer dvije decenije odgovoran za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Aludirajući na Markovićevu izjavu da su za borbu protiv organizovanog kriminala odgovorni i drugi državni organi, Bulatović je upozorio da premijer pokušava da prebaci odgovornost.

“Umjesto da izrazi kajanje za dugogodišnje djelovanje kriminala, on daje izjave kao da prvi put stupa na neku državnu funkciju. Daje obećanja i prebacuje odgovornost na druge. Za vrijeme njegove ere imali smo spregu važnih djelova vlasti i organizovanog kriminala. Veoma davno bio je ‘autor knjige’ o broju i sastavu kriminalnih grupa koje su usljed navodnog nedostatka dokaza, ali evidentne nespremnosti vlasti da ih gone, nesmetano djelovale”, smatra Bulatović.

U izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku, između ostalog, navodi se da je borba protiv organizovanog kriminala krucijalna “kako bi se spriječila infiltracija kriminala u politički i ekonomski sistem”.

U prošlogodišnjem izvještaju iz Brisela su upozorili i da moćne kriminalne grupe djeluju u Crnoj Gori i iz nje, a njihove aktivnostu uključuju trafiking droge, krijumčarenje cigareta i migranata, pranje novca, kao i zločine protiv imovine i pojedinaca “što dovodi do čestih ubistava povezanih sa bandama”.

Selektivan pristup, važne krupne ribe van domašaja pravde

Bulatović navodi da će Markovićev obračun sa kriminalcima imati selektivan i ograničen obuhvat.

“Dovoljno je vidjeti da se borba protiv korupcije na visokom nivou svela na Svetozara Marovića, a da je sve ostalo fingiranje. Stoga se stiče utisak da se važne krupne ribe u vlasti i u organizivanom kriminalu van domašaja pravde.

Vlast se konsolidovala, a opozicija je razjedinjena i za posljedicu imamo dalju zarobljenost institucija. Posebno Tužilaštva u cjelini, a Marković je dodatno privatizovao policiju dovođenjem svog pulena na njegovo čelo”, tvrdi on.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” zbog čega premijer do sada nije spriječio kriminalce da “budu bogatiji od poštenih građana”.

Zeković: Premijer je otvoreno samokritičan

Član Predsjedništva SDP Bojan Zeković ističe da Vlada treba da pokaže rezultate.

“Markovićevu javnu kritiku dosadašnjeg rada bezbjednosnih službi doživljavamo i kao otvorenu samokritiku čovjeka koji je prije godinu povodom obračuna kriminalaca na ulicama, tvrdio da “nijedan pošten građanin nije stradao”, a one koji su državi dužni više od pola milijarde eura nazivao “biznis elitom”. Sada saopštava da neće dozvoliti da kriminalci budu gazde i bogatiji od poštenih građana i taj zaokret treba pozdraviti. Ostaje da vidimo konkretne rezultate”, kazao je on.

Bonus video: