Koliko je automobil osjetljiv na petarde?

Nesavjesna upotreba pirotehničkih sredstava može da prouzrokuje štetu na vozilu koja se mjeri stotinama eura
604 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2016. 19:13h

“Pirat”, “Poskok”, “Super TNT”, “Veliki beng”, “Tenkovska”... Bombastična imena petardi privlače ljubitelje ovakvog načina proslavljanja praznika. Sudeći po veličini određenih proizvoda, ovi nazivi im sasvim dobro pristaju. Samim tim, jasno je da nepravilno korišćenje može da izazove vrlo ozbiljne povrede. A šta je sa automobilima? Provjerili smo koliko nepravilna upotreba može da napravi štete na vozilima. Koristili smo pirotehnička sredstva jednog od poznatih proizvođača iz regiona.

Za test smo uzeli tri vrste petardi različitih veličina, od kojih je najveća koje smo aktivirali na različitim djelovima automobila u cilju da otkrijemo kakve su posljedice.

1. Pneumatici

Prva “meta” bili su pneumatici. Šta se događa sa gumom ako petarda eksplodira u njenoj neposrednoj blizini. Nakon aktivacije sve tri petarde pojedinačno, posljedice nijesu bile posebno ozbiljne. Guma je malo potamnjela na mjestu eksplozije, ali oštećenja, bar onih fizičkih nema.

Čak i najslabija petarda koju smo koristili na testu oštetila je farbu i lim, što je trošak od oko 300 eura

Otkrili smo i da najveća petarda, zaostaje u snazi eksplozije za srednjom.

2. Limarija

Prelazimo na limariju, koja je takođe dosta izložena eksploziji pirotehničkih sredstava.

Aktiviraćemo jednu po jednu petardu na krovu automobila. Prvo najslabija. Nakon eksplozije prilazimo vozilu i primjećujemo da je velika temperatura pri sagorijevanju progorela farbu vozila, a eksplozija je čak napravila minijaturno udubljenje na limu. Već najslabija petarda je napravila štetu.

Slijedi test sa petardom srednje veličine. Nakon vrlo snažne eksplozije na krovu zatičemo pravi krater koji je vidljiv čak i sa veće udaljenosti. Farba je takođe oštećena.

Na kraju, idemo sa najvećom. Iako se još jednom se pokazalo da ona nema toliku snagu kao srednja, i ona je ostavila udubljenje na limu i oštetila farbu.

“Sve tri petarde su ostavile oštećenja i na limu i na farbi vozila”, kaže Dragan Kilibarda, šef sektora karoserije u servisu “Alliance”, koji je prisustvovao testiranju. “Troškovi opravke su izuzetno veliki, i isti su u bilo kom od ova tri slučaja. Pošto je obavezno i peglanje krova i farbanje, za ovo vozilo bi to vlasnika koštalo oko 300 eura”, kaže Kilibarda.

3. Stakla

Prelazimo na još jednu komponentu koja je izložena nesavjesnoj upotrebi petardi - stakla na vozilu. Prvo palimo najmanju i najslabiju petardu u zoni zadnjeg vjetrobrana, koja je na limu napravila određenu štetu. Međutim, nakon aktivacije dolazimo do zaključka ona nije oštetila staklo. Ipak, guma brisača na koju je položena malo je progorela. Trošak - oko 20 eura. Slijedi možda i najveće iskušenje za staklo. Aktiviramo petardu srednje veličine koja je do sada pokazala najveću eksplozivnu snagu. Rezultat je zapanjujući. Snažna eksplozija raznijela je vjetrobran. Opravka je i u ovom slučaju vrlo skupa.

“Za ovaj model automobila šteta bi bila oko 200 eura. Trošak bi bio i veći da je u pitanju prednji vjetrobran ili neko drugo veće staklo na vozilu”, kaže Kilibarda.

Postoje još neki djelovi vozila koji su osjetljivi na pirotehniku, kao što je izduvni sistem.

“Ako bi došlo do ubacivanja petarde u otvor auspuha sigurno bi došlo do oštećenja izduvnog sistema automobila, što bi takođe predstavljalo prouzrokovalo značajne finansijske izdatke”, kaže Jovica Anđelić, šef servisa “Alliance”.

Dakle, praktično testiranje pokazalo je da nesavjesna upotreba pirotehničkih sredstava može da prouzrokuje veliku materijalnu štetu na vozilu. Zato najbolje da pronađete drugi način da proslavite praznike, a ako već morate, budite vrlo oprezni sa pirotehničkim sredstvima i ne dozvolite djeci da ih koriste bez nadzora.

Djeca do petardi dolaze preko nesavjesnih punoljetnih osoba

Pirotehnička sredstva I razreda mogu da budu u prodaji tokom cijele godine i mogu se prodavati samo osobama starijim od 16 godina, a snažnija i opasnija sredstva II razreda mogu da budu u prodaji od 20. decembra do 15. januara i mogu se prodavati samo licima starijim od 18 godina.

U objektima “Voli pirotehnike”, zastupnika “Mirnovec” pirotehnike, kažu da se ova pravila strogo poštuju. Ipak, djeca uspijevaju da se domognu petardi ili preko nelegalnih prodavaca ili nesavjesnih roditelja, a dešava se i da zamole punoljetnog slučajnog prolaznika da umjesto njih kupi petarde.

Bezbjedno odstojanje 8 do 15 metara

Pirotehnička sredstva su bezbjedna za upotrebu, ako se radi o atestiranim proizvodima poznatih proizvođača, uz uslov da se koriste po uputstvu koje je naznačeno na pakovanju: “Petardu položiti na tvrd, prazan, nezapaljiv teren. Zavisno od tipa, ona mora da bude 8 do 15 metara udaljena od ostalih ljudi, životinja, vozila, osjetljivih i zapaljivih predmeta. Petardu treba zapaliti upaljačem ili šibicom, te se brzo udaljiti najmanje 8 ili 15 m.

Galerija

Bonus video: