Android najrizičnija mobilna platforma

Iako Google kontroliše Android Market, korisnici mogu da presnime aplikacije za Android sa različitih nezavisnih stranica koje nemaju obavezno postavljene odgovarajuće sigurnosne mjere
0 komentar(a)
Android Market, Foto: Web
Android Market, Foto: Web
Ažurirano: 03.12.2011. 18:38h

Prema izvještaju koji je objavila kompanija McAfee, Appleov iOS je znatno ispred Androida po sigurnosti, ali nijedna platforma nije pošteđena sigurnosnih rizika.

McAfee u svojem izvještaju ističe da je Apple napravio dobar posao u zaštiti korisnika svojih uređaja od različitih sigurnosnih prijetnji. Do sada nije poznat nijedan slučaj zaraze zlonajmernim softverom korisnika iPhonea. Kao jedan od glavnih razloga za sigurnost uređaja baziranih na iOS-u navodi se Appleovo ograničavanje načina na koji korisnici mogu da pristupe aplikacijama.

Sa druge strane, Googleova metoda distribucije softvera je otvorenija, ali to donosi i sigurnosne rizike. Iako Google kontroliše Android Market, korisnici mogu jednostavno da presnime aplikacije za Android sa različitih nezavisnih stranica koje nemaju obavezno postavljene odgovarajuće sigurnosne mjere.

Kako skoro sve zaraze zlonamjerim softverom mobilnih uređaja dolaze sa trgovina aplikacija, Android je postao najrizičnija mobilna platforma. Iako je do sada Nokijin Symbian bio najpopularnija platforma za kreatore zlonamjernog softvera, Andorid je preuzeo tu ulogu u drugom kvartalu ove godine, privukavši 63 odsto svih zaraza mobilnih uređaja zlonamjernim softverom.

McAfee je takođe istakao da se povećava sigurnost mobilnih operativnih sistema, čineći određene tipove zlonamjernih aplikacija praktično nemogućim za primjenu.

Bonus video: