Evo u kojim zemljama su zimske gume obaveza

U Crnoj Gori je od 15. novembra na snazi obaveza posjedovanja zimske opreme, ali pod tim pojmom se podrazumijevaju čak i ljetnje gume uz nošenje lanaca za snijeg
8727 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2018. 07:32h

Svi oni koji za praznike planiraju da putuju automobilom u inostranstvo, obavezni su da poštuju zakon zemalja kroz koje prolaze i kad je u pitanju bezbjednost saobraćaja. U ovo doba godine aktuelna je zimska oprema, a mi danas otkrivamo u kojim zemljama je neophodno da posjedujete zimske gume. Interesantno je da samo deset zemalja u Evropi propisuje obaveznu zimsku opremu, a devet od njih obavezuje vozače da u ovom periodu mora da opremi automobil zimskim gumama. To su zemlje Sjeverne Evrope i Skandinavije (Estonija, Finska, Letonija, Litvanija i Island), kao i zemlje bivše Jugoslavije (BiH, Makedonija, Srbija i Slovenija).

U Crnoj Gori je od 15. novembra na snazi obaveza posjedovanja zimske opreme, ali pod tim pojmom se podrazumijevaju čak i ljetnje gume uz nošenje lanaca za snijeg.

Gume sa oznakom M+S se generalno prihvataju kao zimske, mada nemaju svojstva kao zimski pneumatici koji su obilježeni pahuljom. Čak su zakonski prihvatljive i univerzalne gume za sva godišnja doba, koje su takođe kompromisno rješenje. Neke zemlje propisuju i dubinu šare, koja je obično tri ili četiri milimetra. Eksperti preporučuju da šara na gumama mora da bude duboka najmanje četiri milimetra.

U nekim zemljama nema opšte obaveze posjedovanja zimskih guma. Umjesto toga, kao na primjer u Češkoj, Austriji ili Njemačkoj, postoji takozvana "situaciona obaveza zimskih guma ". To znači da u zimskim uslovima, koji obično podrazumijevaju snijeg, led ili bljuzgavicu i blato, mogu da se koriste samo zimske gume ili pneumatici za sva godišnja doba. Takva obaveza postoji još i u Luksemburgu, Rumuniji, Švedskoj i Slovačkoj. Češka ovu obavezu propisuje ne samo u zavisnosti od uslova na putu, već i od spoljašnje temperature. Ako živa u termometru padne ispod 4 stepena Celzijusa, na točkovima morate da imate odgovarajuće gume.

U mnogim drugim zemljama obaveza zimskih guma se proglašava postavljanjem saobraćajnih znakova. Na primjer, u planinskim oblastima ili određenim regijama. Takva praksa postoji, na primjer, u Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj i Mađarskoj. U Švajcarskoj, ne postoji ni opšta ni situaciona obaveza posjedovanja zimskih guma. Međutim, one koji se na snijegu nađu sa ljetnjim pneumaticima i prouzrokuju nezgodu ili dovedu do zastoja u saobraćaju, čekaju ogromne kazne.

Lanci za snijeg su zabranjeni samo u Irskoj, dok su u drugim zemljama dozvoljeni, ali samo na snijegom prekrivenim putevima. U većini slučajeva, kada koristite lance za snijeg, ograničenje brzine je 50 km/h. U Makedoniji j edozvoljeno 70 km/h. U Srbiji, lanci za snijeg moraju da budu u automobilu od 1. novembra do 1. aprila. U Mađarskoj će vam čak zabraniti ulazak u zemlju ako je trenutno proglašena obaveza postavljanja lanaca, a vi ih ne posjedujete.

Gume sa ekserima su takođe dozvoljene u nekim zemljama. Među njima su Austrija, Norveška, Finska i Švajcarska.

I na kraju, još jedna zanimljivost: U Italiji čak postoji zabrana nošenja zimskih guma od polovine maja do polovine oktobra.

Bonus video: