Tajvanski skuter za crnogorska brda: Kimko agiliti

Pristupačni skuter opremljen je motorom od 200 kubika, čije su performanse dovoljne za vožnju u vangradskim uslovima
487 pregleda 4 komentar(a)
Kimko Agiliti, Foto: Kymco
Kimko Agiliti, Foto: Kymco
Ažurirano: 19.08.2014. 11:42h

Uvođenjem treće generacije skutera agiliti (Agility), Kimko je ovaj model učinio pogodnim ne samo za vožnju u gradskim zonama, već zadovoljio i potrebe onih koje “ne drži mjesto”.

Model agiliti R16+ stigao je ove sezone na evropsko tržište, a sada je dostupan i kod nas, putem ovlašćenog zastupnika.

Pošto je nastao na osnovi modela agiliti, od njega je preuzeo dosta karakteristika, posebno na polju dizajna. Međutim, Kimko je poboljšao kvalitet i završnu obradu kompletnog motocikla, tako da je ovdje zapravo riječ o potpuno novom skuteru.

Tajvanski inženjeri su se posebno skoncentrisali na šasiju i elemente karoserije, da bi vozaču pružili bolju zaštitu od vremenskih uticaja, i obezbijedili mu veću udobnost.

Vjetrobran sada ima veću površinu, a prtljažni prostor ispod sjedišta i u kaseti ispred vozača veći kapacitet. Kimko je mislio i na saputnika, pa je agility R16+ dobio nove sklopive oslonce za stopala. Tu su i dva detalja koja su nedostajala na prethodnom modelu: utičnica od 12V i časovnik. Kad je riječ o estetici, treba istaći nova LED poziciona svjetla.

Šasija je pretrpjela brojne dorade. Okvir je izrađen od čeličnih cijevi, a prednji točak veličine 16 inča je sa njim povezan putem klasične viljuške od 33 mm. Hod zadnjeg oslanjanja je produžen sa 71 na 81 mm, a prečnik zadnjeg točka je 14 inča, što donosi više agilnosti. Zapremina rezervoara je povećana sa 6 na 7 litara, a za kočenje su zaduženi prednji disk prečnika 260 mm sa plivajućim kliještima i zadnji od 240 mm.

Agiliti R16 plus kod ovlašćenog zastupnika, firme “Magnus Moto”, u verziji sa 200 kubika košta 2.490 eura.

Opremljen sistemom ubrizgavanja

Agiliti R16+ se proizvodi u dvije varijante, od 125 i 200 cm3. Međutim, domaći zastupnik se odlučio da ponudi samo jači motor, jer ima vrlo sličnu potrošnju i neznatno veću cijenu, a dosta je agilniji i ima bolje performanse, pa je vrlo pogodan i za crnogorska brda.

Riječ je o jednocilindarskom četvorotaktnom agregatu sa vazdušnim hlađenjem, koji je prvi put opremljen sistemom ubrizgavanja goriva.

Agiliti 200i razvija 11,2 KS pri 7.500 obrtaja, a dobru vuču osigurava obrtni moment od 12 Nm pri 5.500 obrtaja. Maksimalna brzina ovako motorizovanog skutera je 95 km/h. Inače, motor je znatno unaprijeđen, a elektronska kontrolna jedinica je reprogramirana, čime je potrošnja dodatno smanjena.

Bonus video: