Folksvagen ne odustaje od Rusije

Koncern je danas potvrdio da se u vezi tim planovima ništa ne mijenja. Njegov portparol je dodao da se situacija u Rusiji pažljivo prati
75 pregleda 3 komentar(a)
folksvagen, Foto: Shutterstock
folksvagen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.08.2014. 08:09h

Najveći evropski proizvođač putničkih automobila Folksvagen neće menjati svoj investicioni plan za Rusiju uprkos krizi koja se se produbljuje.

To prenose njemački mediji pozivajući se na direktora koncerna Martina Vinterkorna.

On je krajem prošle godine, kada je fabriku VW u Kalugi, kod Moskve, posjetio premijer njemačke savezne države Donja Saksonija (koja ima 20 odsto udjela u koncernu) Stefan Veil, rekao da će kompanija do kraja 2018. godine u Rusiju uložiti 1,2 milijarde eura.

Koncern je danas potvrdio da se u vezi tim planovima ništa ne mijenja. Njegov portparol je dodao da se situacija u Rusiji pažljivo prati.

Od 2006. godine VW je u izgradnju kapaciteta u Rusiji uložio 1,3 milijarde eura.

On novembra 2007. u Kalugi, gde je zaposleno 5.000 ljudi, proizvode se modeli VW "tiguan" i "polo" i "škoda fabija". U 2011. godini, na osnovu dogovora sa ruskim vlasnikom proširio je proizvodnju i u NJižni Novgorod gde u fabrici GAZ sklapa svoj model "džeta".

Vinterkorn Rusiju smatra strateškim tržištem u razvoju u Evropi. Prošle godine u Rusiji je prodato 287.264 automobila, što predstavlja pad u odnosu na 2013.

Folksvagen i firme u njegovom sastavu su lane u svijetu proizveli 9,73 miliona vozila.

Bonus video: