Folksvagen zabilježio pad profita

VW potvrdila je da će cilj godišnje prodaje deset miliona vozila, koji je utvrdila prije 7 godina, dostići već ove, što znači, 4 godine unaprijed
0 komentar(a)
folksvagen, Foto: Shutterstock
folksvagen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2014. 14:12h

Njemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) zabilježio je pad operativnog profita u drugom tromesečju.

Pad je posljedica nestabilnosti na tržištu zemalja u razvoju i slabih rezultata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali je potvrdio godišnje ciljeve, prenosi Tanjug.

Operativni profit najvećeg evropskog proizvođača automobila u posmatranom kvartalu dostigao je 3,33 milijarde eura i bio je 3,1 odsto manji na godišnjem nivou, ali u skladu sa očekivanjima analitičara.

Iz kompanije su naveli da su nepovoljni devizni kursevi doveli do pada prihoda u istom periodu od 2,2 odsto na 51 milijardu eura.

Slabost valuta na ključnim tržištima zemalja u razvoju dovela je do rasta cijena i pada tražnje, objašnjava kompanija, dodajući da je na prodajni rezultat na ovim tržištima uticala i nestabilnost kamatnih stopa, kao i intenzivna konkurencija.

Grupacija je zadržala prognozu koju je objavila u februaru o rastu operativne marže za cijelu godinu na 6,5 odsto, nakon prošlogodišnjih 5,9 odsto.

VW, koji poseduje 12 brendova, potvrdila je da će cilj godišnje prodaje deset miliona vozila, koji je utvrdila prije sedam godina, svakako dostići već ove, što znači, četiri godine unaprijed.

Prodaja VW od početka godine zabilježila je pad u dvocifrenim proporcijama u Brazilu, Rusiji i Indiji, zemljama koje su, računajući još i Kinu, u prošloj godini učestvovale sa oko 50 odsto u ukupnoj, rekordnoj prodaji od 9,73 miliona vozila.

Bonus video: