"Vijesti" na svjetskoj premijeri: Smart porastao, a ipak ostao mali

Iako širi za 10 cm, model fortu je sa 2,69 metara dužine, i dalje najkraći auto na tržištu
138 pregleda 1 komentar(a)
Anet Vinkler, Diter Ceče, Foto: Saša Marković
Anet Vinkler, Diter Ceče, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 29.07.2014. 19:27h

Smart je na gala premijeri u centru evropske metropole umjetnosti i zabave, predstavio najsvježiju viziju uživanja u gradskoj vožnji - novu generaciju modela “fortu” (Fortwo) i “forfor ” (Forfour), u prevodu vozila za dvije i četiri osobe.

Ako je neko prethodni model možda i smatrao jednom vrstom skupe igračke, smart se sada može nazvati pravim automobilom, ali ne brinite, fortu nije porastao u dužinu.

“Najvažnija poruka za sve naše fanove je da je smart i dalje kratak auto. Svi su se pomalo plašili da to zbog novih pravila o bezbjednosti neće biti moguće.

Sa 2,69 metara, i dalje imamo najkraći auto na tržištu i to je fenomenalno”, kazala nam je na premijeri dr Anet Vinkler, direktorica Smarta.

Fortu je 10 cm širi nego prethodni model, što mu uz velike farove i masku, daje mnogo ozbiljniji izgled. Prtljažnik je narastao sa 220 na 260 litara, a vrata gepeka se i dalje otvaraju u dva dijela. U Dajmleru su posebno ponosni na to što je smart šampion u manevrisanju u gradskim uslovima.

Fortu može da se okrene u prostoru od rekordnih 6,95 metara. Kad je riječ o većem rođaku, smart forforu, ovaj parametar je i dalje odličnih 8,65 metara, čemu uveliko pomaže koncepcija sa motorom postavljenim pozadi.

Komotno i moderno: Urednik rubrike “Auto” u novom smartu fortu

Novi forfour je od fortua duži za 80 centimetara, što je vrlo dobro iskorišćeno za ubacivanje sjedišta za još dvoje putnika i dvoje zadnjih vrata, koja se otvaraju do ugla od 90 stepeni.

Forfour ima prtljažnik zapremine 185 litara, koji se sklapanjem naslona zadnjih sjedišta u slučaju potrebe može povećati na skoro kubik.

Dok fortu na prvi pogled oduševljava stilom i kompaktnošću, forfor na sve to dodaje veliki prostor na zadnjim sjedištima. Inženjeri su dosta poradili na podvozju, što je donijelo veliki napredak u pogledu kvaliteta vožnje.

Takođe, ko je imao priliku da stari smart vozi na autoputu, zna koliko je on bio osjetljiv na bočne vjetrove, ali sada će u takvim situacijama da interveniše elektronski sistem Crosswind Wizard.

Cijena osnovne verzije smarta fortu će da bude oko 11.000 eura, dok će ekvivalentni forfor da košta 600 eura više.

Oba smarta imaju enterijer vrlo živih boja, koji možete da obogatite kožnim multifunkcionalnim volanom, ekranom osjetljivim na dodir na centralnoj konzoli ili instrument tablom sa kolor ekranom.

Tu je i dosta opcija za povezivanje. Fortu će serijski da bude opremljen sa pet vazdušnih jastuka, a proizvođač je u internim testovima njegovu bezbjednost demonstrirao i u sudaru sa velikom Mercedesovom limuzinom S klasa.

Cijena osnovne verzije smarta fortu će da bude oko 11.000 eura, dok će ekvivalentni forfor da košta 600 eura više.

Benzinski motori od 60 do 90 KS, najavljena i hibridna verzija

Po pitanju motorizacije, Smart će se oslanjati na benzinske agregate. Među njima je Renoov turbopunjeni trocilindraš zapremine 0,9 litara koji razvija 90 KS.

U ponudi je i atmosferski benzinac od 71 KS, dok početkom naredne godine stiže i bazni motor od 60 konja.

Najavljena je i hibridna varijanta. Prvi put kod smarta, serijski će da bude ugrađivan petostepeni manuelni mjenjač, a tu je i šestostepeni automatik sa duplim kvačilom simpatičnog imena "Twinamic". U fazi razvoja je i turbo verzija agregata sa 898 cm3 koja bi trebalo da razvija oko 110 KS, i koja bi trebalo da se nađe pod haubom Brabus verzije.

Bonus video: