Putovanje sa djecom: Vozite pažljivo i pravite pauze

Na put je najbolje krenuti u ranim jutarnjim časovima, jer su tada vozač i putnici najodmorniji.
100 pregleda 0 komentar(a)
Putovanje sa djecom, Foto: Thebasicalternative.com
Putovanje sa djecom, Foto: Thebasicalternative.com
Ažurirano: 22.07.2014. 10:45h

Pored pripreme automobila za duže putovanje u ljetnjem periodu, neophodno je pobrinuti se i za zdravlje i komfor vozača i putnika, posebno ako su u pitanju djeca.

Na put je najbolje krenuti u ranim jutarnjim časovima, jer su tada vozač i putnici najodmorniji. Vozač neće biti dugo u dobrom stanju ako ne pravi pauze na svakih dva do tri sata, a i putnicima će biti naporno. Zato s vremena na vrijeme stanite na bezbjednom mjestu i malo se razgibajte.

“Ako imate djecu pravite češće pauze, koristite svaku priliku da dijete malo protrči, nije loše da u gepeku imate neku loptu ili neki drugi sportski rekvizit, jer dugo sjedjenje nikome ne odgovara”, kaže pedijatar Vesna Strainović-Lalović.

Ona preporučuje da za vrijeme pauza uzimate manje obroke lako svarljive hrane i vodu ili osvježavajuća pića. Ako ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da za tu namjenu ponesete ručni frižider koji ćete staviti u gepek ili na zadnje sjedište.

Uvijek morate imati neku flaširanu vodu, naročito kada su djeca u pitanju. Djeci treba češće da nudite vodu, jer ona ne znaju da kažu da su žedna, a kad se javi žeđ to je prvi znak da je organizam dehidrirao”.

“Hrana ne treba da bude teška, to treba da budu suvi sendviči sa salamom, šunkom ili malo sira. Djeci tokom vožnje ne treba davati slatkiše, već je bolje ponuditi im jabuku ili bananu.”

Ako krećete na duži put treba da ponesete presvlaku za djecu u slučaju da se oznoje ili prospu nešto na sebe. Djeci će na dužim putovanjima da bude dosadno, pa se pobrinite da im obezbijedite neki vid zabave. Ponesite njihove omiljene igračke, smislite neke igre, kao što su zagonetke ili pogađanje pojmova, koja će zabaviti i vas.

Možete da ponesete i savremena sredstva za zabavu kao što su tablet računari, ali njih dijete ne treba da koristi na krivudavim putevima.

Kretanje na put u noćnim satima se ne preporučuje, jer je tada organizam biološki predodređen za odmor. Ako vam se prispava, zapamtite da kafa i energetski napici samo kratkotrajno djeluju. Kada osjetite da su vam kapci teški, ne rizikujte, već stanite pored puta i odspavajte makar pola sata.

Na kraju, savjetujemo da prilagodite brzinu i ne nervirate se zbog gužvi, jer je vaš godišnji odmor počeo samim sijedanjem u auto, pa ne treba da žurite i rizikujete. Srećan put!

Bez teške hrane pred polazak

Pošto ljekari ne praktikuju terapijsku preventivu od mučnine, vožnju treba da prilagodite uslovima puta, i da imate u vidu da to što brza vožnja u krivinama ne smeta vama kao vozaču, ne znači da ne utiče na želudac putnika. Situaciju ćete popraviti provjetravanjem vozila, tako što ćete malo spustiti stakla na prozorima.

“Prije nego što krenete na put ne smijete djetetu da date neki težak mastan obrok ili mnogo mlijeka, kao ni voćne sokove, jer sve to može da izazove mučninu i povraćanje. Ako je dijete gladno, dajte mu neke suve grickalice uz malo vode i ne bi trebalo da bude problema. Takođe, dijete uvijek treba da gleda u pravcu kretanja vozila”, savjetuje doktorka Strainović-Lalović.

Bonus video: