Mercedesova revolucija: Kamion vozi sam dok vozač odmara

Dok autopilot upravlja kamionom, vozač može da se relaksira, čita novine ili da ugovara utovar i istovar robe
59 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2014. 13:27h

Za deset godina kamioni će moći samostalno da voze evropskim autoputevima! Ovo je vizija Mercedesove divizije za komercijalna vozila, a da se ne radi o iluziji i praznoj priči, proizvođač iz Štutgarta nam je dokazao na događaju koji je nazvao “Oblikovanje budućnosti” (Shaping the Future) u Magdeburgu.

U kabini kamiona nazvanog “Mercedes-Benz Future Truck 2025" bio je čovjek koji prema Mercedesovom planu nije vozač, već "menadžer transporta". Na taj način bi se povećala efikasnost transporta, gužve u saobraćaju bi bile manje, a uštedjelo bi se i na gorivu.

Pri brzini od 80 km/h prikazane su realne situacije u saobraćaju. Vozač je sjedio na svom mjestu, ali je njegovo sjedište bilo zakrenuto za 45 stepeni prema sredini kabine, dok je kamion vozio sam

Kamion je bio spreman na sve situacije u vožnji. Napominjemo da je autonomna vožnja moguća jedino na autoputu, i zahtijeva jasno označenu horizontalnu signalizaciju.

Koristeći brojne radare, kamere, senzore i internet, kamion dobija informacije i o nailasku vozila za pomoć na putu, obavještenja o gužvama u saobraćaju, i čak se sam sklanja kada se policijsko ili ambulantno vozilo koje pokušava da se probije do mjesta nezgode probija otpozadi.

Kamion može da manevriše unutar saobraćajne trake i da osigura bezbjedno napredovanje. Međutim, prestrojavanje u slučaju preticanja vozač mora sam da odradi.

Da bi uvjerio svjetsku javnost u opravdanost ove tehnologije, Mercedes je u Magdeburg doveo medije sa svih strana svijeta, ali i predstavnike Evropske komisije zadužene za saobraćaj, a podršku su mu dali predstavnici njemačke vlade i pokrajine Saksonija.

“Tehnologija koju je danas prikazao Dajmler otvara nove mogućnosti u oblasti saobraćaja. Da bi ona bila odobrena od strane Evropske komisije, potrebno je da dobijemo opšte odobravanje javnosti, ali i saglasnost svih zemalja članica EU”, kazao je predstavnik Evropske komisije.

U Dajmleru ističu da razloga za uvođenje autonomne vožnje ima mnogo: putevi će iz dana u dan da budu sve pretrpaniji, prevoznici će da se bire sa sve višim troškovima, cijenama goriva i putarinama, a kamioni će da budu sve skuplji.

Istovremeno, oni kažu da bi ovakav scenario popularizovao posao vozača, jer i to predstavlja problem pošto u ovom trenutku nema dovoljno kamiondžija, koji su obeshrabreni smanjenim primanjima, udaljenošću od porodice i niskim profesionalnim imidžom.

Ono što je neophodno da bi ova tehnologija mogli da bude komercijalizovana su zakonski okviri koji bi dozvolili upotrebu vozila koja autonomno upravljaju.

Sudeći po onome što smo vidjeli u Magdeburgu, Mercedes je na pravom putu da ubijedi javnost i političare u ispravnost i ostvarivost svoje ideje.

Ako vozač zaspi, kamion se parkira u zaustavnoj traci

Pri brzini od 80 km/h prikazane su nam realne situacije u saobraćaju. Vozač je sjedio na svom mjestu, ali je njegovo sjedište bilo zakrenuto za 45 stepeni prema sredini kabine, dok je kamion vozio sam.

Čovjek se za to vrijeme bavio organizacijom istovara i planirao rutu pomoću tablet računara. Jedino što mu nije dozvoljeno je da zaspi, pošto u svakom trenutku mora da bude spreman da preuzme komande.

Ako je intervencija neophodna, a vozač je ne izvrši, kamion će se zaustaviti u zaustavnoj traci.

Bonus video: