Opel predstavio novu Korsu

Najprodavaniji Opelov model bi trebalo da ponudi novo iskustvo vozačima u segmentu malih gradskih vozila, jer su performanse šasije, motora i mjenjača podignute na viši nivo.
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 14:36h

Opel je danas predstavio novu generaciju svog najprodavanijeg modela Korsa (Corsa), koji je tokom protekle 32 godine u Evropi prodat u 12 miliona primjeraka.

Peta generacija, koja će svjetsku premijeru imati na sajmu u Parizu u oktobru, zadržala je kompaktne dimenzije. U automobilu dugom samo četiri metra ima mjesta za pet putnika, a u zavisnosti od potreba, kupac može da bira između verzije sa petoro ili troje vrata.

Spoljašnji dizajn je dinamičan, a krase ga karakteristični elementi u obliku krila koji su primjetni na farovima i zadnjim svjetlima. Korsine snažne linije i istaknuti djelovi karoserije čine da automobil ima više karaktera.

U Opelu kažu da su u unutrašnjosti korišćeni kvalitetni materijali, da je udobnost poboljšana, volan oštriji, a buka unutar kabine manja nego kod prethodnika.Najveći prioritet Opelovih inženjera je bio da Korsi podare udobnost i upravljivost većih automobila.

Šasija novog modela nema ništa zajedničko sa dosadašnjim, a stabilnost na pravcu i u krivinama je poboljšana zahvaljujući 5 mm nižem težištu, krućem okviru i novoj geometriji vješanja.

Značajan novitet pod haubom je Opelov novorazvijeni turbobenzinski trocilindarski motor 1.0 ECOTEC. Ovaj agregat je opremljen sistemom direktnog ubrizgavanja, a jedini u svojoj klasi ima balanser koji smanjuje vibracije i buku.Dostupan je u dva nivoa snage, od 90 i 115 KS. Obje dostižu maksimalni obrtni moment od 170 Nm već od 1.800 obrtaja, a serijski su opremljene start/stop tehnologijom. U ponudi motora je i novi 1,4-litarski turbobenzinac od 100 KS i 200 Nm, kao i atmosferski agregati zapremine 1,2 i 1,4 litra. Naravno, nijesu zaboravljeni ni dizelaši. Poznati 1.3 CDTI je dostupan u varijanti od 75 i 95 KS, ovog puta u Euro 6 formi.

Na polju tehnologije, istuču se IntelliLink infozabavni sistem i ultramoderni uređaji za pomoć vozaču.

Galerija

Bonus video: